Prawda, że na sam widok ślinka cieknie 🙂 A przynajmniej ja miałam taki odruch, kiedy pierwszy raz znalazłam ten przepis na blogu Prawo do gotowania z pasją. Zdecydowałam się jednak na drobną zmianę, żeby smaki były jeszcze bardziej intensywne. Mianowicie zamieniłam kakaowy biszkopt na mocno czekoladowe brownie. Spód w połączeniu z czekoladowym musem, bitą śmietaną i porzeczkami doskonale się uzupełniał. Żeby ciasto nie było za słodkie ograniczyłam cukier w bitej śmietanie do minimum. Całość wyszła naprawdę znakomita i do tego wygląda bardzo dostojnie. Polecam serdecznie 🙂
Składniki na blaszkę 20×20 cm:
Brownie:
– 120 g czekolady gorzkiej (70% kakao)
– 120 g masła
– 3 jajka
– 100 g cukru
– 50 g mąki
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, gęstą i puszystą masę. Na końcu dodajemy mąkę i ostudzoną czekoladę i miksujemy na najniższych obrotach do momentu połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 15-20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do 180 stopni. Mus czekoladowy szykujemy dopiero gdy spód brownie będzie przestudzony.
Mus czekoladowy:
– 100 g czekolady gorzkiej (tym razem użyłam 60% kakao)
– 200 ml śmietanki kremówki 36%
– 2 żółtka
– 1 łyżka cukru pudru
– 1 łyżka żelatyny + 35 ml gorącej wody
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczamy. Żółtka ubijamy i wlewamy do lekko ostudzonej czekolady, ciągle mieszając. Przestudzoną masę czekoladową wlewamy do bitej śmietany i miksujemy. Do żelatyny dodajemy łyżkę masy, dokładnie mieszamy i wlewamy ją do musu. Całość jeszcze raz mieszamy i wylewamy na spód brownie. Wstawiamy do lodówki. Gdy wierzch stężeje, szykujemy masę śmietanową.
Masa śmietanowa:
– 200 g czerwonej porzeczki
– 200 ml śmietanki kremówki 36%
– 1 łyżka cukru pudru
– 1 łyżka żelatyny + 35 ml gorącej wody
Porzeczki dokładnie płuczemy i osuszamy. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do żelatyny dodajemy łyżkę śmietany, dokładnie mieszamy i przelewamy do masy śmietanowej. Krótko miksujemy, następnie dodajemy porzeczki, delikatnie całość mieszamy i przekładamy na mus czekoladowy. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia (minimum kilka godzin). Ciasto ozdabiamy porzeczkami i/lub gorzkim kakao.
Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 380 kcal.
Smacznego!!!
24 komentarze
~wedelka
20 sierpnia 2015 at 10:32Ależ apetyczne 🙂
~henia
24 sierpnia 2015 at 08:14Polecam sernik z musem morelowym
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2015/08/sernik-mascarpone-z-musem-brzoskwiniowym.html
~Anna
24 sierpnia 2015 at 08:50Pyszne, muszę spróbować a ja polecam domowy wyrób serów, cydru, masla, chleba itp http://blog.winoiser.com
~mkr
24 sierpnia 2015 at 10:06Pyszne ciacho, zapraszam na orzeźwiającą piankę porzeczkową – super deser
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/07/pianka-porzeczkowa.html
pozdrawiam
~3dchili
24 sierpnia 2015 at 10:06Bardzo kuszące ciacho 🙂
http://odchudzaniez3dchili.blogspot.com/
~Kopalnia Smaku
24 sierpnia 2015 at 15:08brzmi apetycznie:) a od siebie polecam czekoladowy crunch:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/169-100152-czekoladowy_crunch.html
Pozdrowienia! 🙂
~Obżarciuch
24 sierpnia 2015 at 08:18bardzo smaczne ciasto prezentuje się znakomicie 🙂 zapraszam do mnie na szarlotkę z aronii
http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/08/szarlotka-z-aronii.html
~Rondel
24 sierpnia 2015 at 08:21porywamy kawałek tego smakowitego ciasta 🙂 i zapraszamy do nas na czekoladowe przepisy na ciasta
http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasto+czekoladowe
~Izka
24 sierpnia 2015 at 09:31świetny przepis 🙂
muszę wypróbować koniecznie
a zdjęcia … odlot
Do tak pysznego dania dorzucam odchudzający koktajl
http://odchudzaniejestproste.pl/podkrecamy-metabolizm-odchudzajacy-koktajl-z-kiwi/
🙂 i jeszcze przyspiesza metabolizm.
Może się komuś przyda
Pozdrawiam i życzę dalszych ciekawych pomysłów
~przepismamy
24 sierpnia 2015 at 08:13Rewelacja!!!
Polecam kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
Pozdrawiam smacznie.
~bułka z chlebem
24 sierpnia 2015 at 09:21Bardzo apetycznie wygląda. Do siebie zapraszam na delikatne babeczki maślane z brzoskwinią
http://bulkazchlebem.pl/babeczki-maslane-z-brzoskwinia
~mariola
24 sierpnia 2015 at 09:59wygląda niezwykle wykwintnie i pięknie się prezentuje 🙂 pozdrawiam i zapraszam do mnie na ciasto KINDER BUENO :
http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/06/ciasto-kinder-bueno.html
~elwirski
24 sierpnia 2015 at 11:40uwielbiam desery z czerwoną porzeczką, na pewno wypróbuję:)
http://elwirski.blogspot.com
~kasia
24 sierpnia 2015 at 13:23Najlepiej zdrowo się odżywiać, to oczywiście wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych. Dawniej zawsze miałam z tym problem.Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg!. Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła coś rewelacyjnego!(idealnafigura24.pl).Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)
~masakra
24 sierpnia 2015 at 15:49jak czytam te komentarze to mam wrazenie ze nikt „normalny” juz nie czyta takich artykulow… sami, kurcze, blogerzy, ktorzy musza sie pochwalic, pod czyjas praca swoimi przepisami… masakra!
~Ewa
24 sierpnia 2015 at 22:58Zgadzam sie z Toba. Zamist komentowac to sie reklamuja! To powinno byc zabronione. Komentowanie typu:- jak pieknie wyglada, slinka cieknie idt. Tez nic nowego nie wnosi. Po co to pisac? Jak maja cos do powiedzenia na temat przepisu to prosze bardzo. Inaczej zamilczcie.
~Ewa
25 sierpnia 2015 at 07:33Odniosłam to samo wrażenie. Wszyscy się rzucili na darmową reklamę… Też szukałam normalnego komentarza 🙂 A ciasto wygląda super, jak tylko będzie okazja, na pewno spróbuję. Pozdrawiam
Justyna
25 sierpnia 2015 at 08:27Dziękuje za tych kilka rozsądnych komentarzy, które się tu pojawiły:-) Pozdrawiam serdecznie
~xxx
25 sierpnia 2015 at 07:55Mam dokładnie takie samo odczucie. To kółko wzajemnej adoracji, które zresztą samo się napędza. Żaden z nich by tu nie przyszedł gdyby tego bloga nie było na głównej stronie- taka jest prawda. A tak przychodzą i liczą, że ktoś kliknie na ich odnośniki i przełoży się to na wejścia.
Co do ciasta- pomysł z brownie marniutki (zawsze lepiej zjeść lekki biszkopt niż zakalca pod amerykańską nazwą), reszta może być.
Justyna
25 sierpnia 2015 at 08:29Ja osobiście brownie uwielbiam – to kwestia gustu. Ale jeżeli bardziej pasowałby Ci biszkopt, to polecam zajrzeć do oryginanego przepisu (odnośnik w opisie). Pozdrawiam serdecznie
~Słodkie Abstrakcje
25 sierpnia 2015 at 14:08Wygląda wręcz obłędnie ! 🙂 Niebo na talerzu! 🙂
~Horeca
25 sierpnia 2015 at 16:02świetny przepis…ciasto z musem zawsze wydaje się być lżejsze…zwłaszcza w upalne dni
Dominisza
25 sierpnia 2015 at 19:07Mniaaaaam 🙂 niesamowity blog kulinarny. Ostatnio próbuje coś sama pichcić i już wiem, że zajrzę tu nie raz po jakiś smakowity przepis. Pozdrawiam i zapraszam do siebie vanilliowo.blog.pl
Justyna
26 sierpnia 2015 at 08:37Życzę powodzenia:-)