Bez kategorii/ BROWNIES/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Ciasto z musem czekoladowym i porzeczkami na spodzie brownie

Ciasto z musem czekoladowym i czerwon膮 porzeczk膮 na spodzie brownie (6)Prawda, 偶e na sam widok 艣linka cieknie 馃檪 A przynajmniej ja mia艂am taki odruch, kiedy pierwszy raz znalaz艂am ten przepis na blogu Prawo do gotowania z pasj膮. Zdecydowa艂am si臋 jednak na drobn膮 zmian臋, 偶eby smaki by艂y jeszcze bardziej intensywne. Mianowicie zamieni艂am kakaowy biszkopt na mocno czekoladowe brownie. Sp贸d w po艂膮czeniu z czekoladowym musem, bit膮 艣mietan膮 i porzeczkami doskonale si臋 uzupe艂nia艂. 呕eby ciasto nie by艂o za s艂odkie ograniczy艂am cukier w bitej 艣mietanie do minimum. Ca艂o艣膰 wysz艂a naprawd臋 znakomita i do tego wygl膮da bardzo dostojnie. Polecam serdecznie 馃檪

Sk艂adniki na blaszk臋 20×20 cm:

Brownie:

– 120 g czekolady gorzkiej (70% kakao)

– 120 g mas艂a

– 3 jajka

– 100 g cukru

– 50 g m膮ki

Czekolad臋 wraz z mas艂em rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasn膮, g臋st膮 i puszyst膮 mas臋. Na ko艅cu dodajemy m膮k臋 i ostudzon膮 czekolad臋 i miksujemy na najni偶szych obrotach do momentu po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Blaszk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 15-20 minut w nagrzanym wcze艣niej piekarniku do 180 stopni. Mus czekoladowy szykujemy dopiero gdy sp贸d brownie b臋dzie przestudzony.

Mus czekoladowy:

– 100 g czekolady gorzkiej (tym razem u偶y艂am 60% kakao)

– 200 ml 艣mietanki krem贸wki 36%

– 2 偶贸艂tka

– 1 艂y偶ka cukru pudru

– 1 艂y偶ka 偶elatyny + 35 ml gor膮cej wody

呕elatyn臋 rozpuszczamy w wodzie. 艢mietan臋 ubijamy z cukrem pudrem. Czekolad臋 rozpuszczamy. 呕贸艂tka ubijamy i wlewamy do lekko ostudzonej czekolady, ci膮gle mieszaj膮c. Przestudzon膮 mas臋 czekoladow膮 wlewamy do bitej 艣mietany i miksujemy. Do 偶elatyny dodajemy 艂y偶k臋 masy, dok艂adnie mieszamy i wlewamy j膮 do musu. Ca艂o艣膰 jeszcze raz mieszamy i wylewamy na sp贸d brownie. Wstawiamy do lod贸wki. Gdy wierzch st臋偶eje, szykujemy mas臋 艣mietanow膮.

Masa 艣mietanowa:

– 200 g czerwonej porzeczki

– 聽200 ml 聽艣mietanki krem贸wki 36%

– 1 艂y偶ka cukru pudru

– 1 艂y偶ka 偶elatyny + 35 ml gor膮cej wody

Porzeczki dok艂adnie p艂uczemy i osuszamy. 呕elatyn臋 rozpuszczamy w wodzie. 艢mietan臋 ubijamy z cukrem pudrem. Do 偶elatyny dodajemy 艂y偶k臋 艣mietany, dok艂adnie mieszamy i przelewamy do masy 艣mietanowej. Kr贸tko miksujemy, nast臋pnie dodajemy porzeczki, delikatnie ca艂o艣膰 mieszamy i przek艂adamy na mus czekoladowy. Wyr贸wnujemy i wstawiamy do lod贸wki do ca艂kowitego st臋偶enia (minimum kilka godzin). Ciasto ozdabiamy porzeczkami i/lub gorzkim kakao.

Z foremki wykroi艂am 12 porcji. Jedna to 380 kcal.

Ciasto z musem czekoladowym i czerwon膮 porzeczk膮 na spodzie brownie (4)

Ciasto z musem czekoladowym i czerwon膮 porzeczk膮 na spodzie brownie (2)

Ciasto z musem czekoladowym i czerwon膮 porzeczk膮 na spodzie brownie (5)

 

Smacznego!!!

 

You Might Also Like

24 komentarze

  • Reply
    ~wedelka
    20 sierpnia 2015 at 10:32

    Ale偶 apetyczne 馃檪

  • Reply
    ~przepismamy
    24 sierpnia 2015 at 08:13

    Rewelacja!!!
    Polecam kilka moich pomys艂贸w
    http://www.przepismamy.pl
    Pozdrawiam smacznie.

  • Reply
    ~bu艂ka z chlebem
    24 sierpnia 2015 at 09:21

    Bardzo apetycznie wygl膮da. Do siebie zapraszam na delikatne babeczki ma艣lane z brzoskwini膮
    http://bulkazchlebem.pl/babeczki-maslane-z-brzoskwinia

  • Reply
    ~mariola
    24 sierpnia 2015 at 09:59

    wygl膮da niezwykle wykwintnie i pi臋knie si臋 prezentuje 馃檪 pozdrawiam i zapraszam do mnie na ciasto KINDER BUENO :
    http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/06/ciasto-kinder-bueno.html

  • Reply
    ~elwirski
    24 sierpnia 2015 at 11:40

    uwielbiam desery z czerwon膮 porzeczk膮, na pewno wypr贸buj臋:)
    http://elwirski.blogspot.com

  • Reply
    ~kasia
    24 sierpnia 2015 at 13:23

    Najlepiej zdrowo si臋 od偶ywia膰, to oczywi艣cie wi膮偶e si臋 ze zmian膮 nawyk贸w 偶ywieniowych. Dawniej zawsze mia艂am z tym problem.Nie mog艂am znale藕膰 odpowiedniej diety a od lat zmaga艂am si臋 z moimi kg!. Brak mi by艂o motywacji. A偶 wreszcie znajoma poleci艂a co艣 rewelacyjnego!(idealnafigura24.pl).Nawet nie wiem kiedy zgubi艂am te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jad艂am ulubione moje potrawy a chud艂am. Waga nie wr贸ci艂a:)

  • Reply
    ~masakra
    24 sierpnia 2015 at 15:49

    jak czytam te komentarze to mam wrazenie ze nikt „normalny” juz nie czyta takich artykulow… sami, kurcze, blogerzy, ktorzy musza sie pochwalic, pod czyjas praca swoimi przepisami… masakra!

    • Reply
      ~Ewa
      24 sierpnia 2015 at 22:58

      Zgadzam sie z Toba. Zamist komentowac to sie reklamuja! To powinno byc zabronione. Komentowanie typu:- jak pieknie wyglada, slinka cieknie idt. Tez nic nowego nie wnosi. Po co to pisac? Jak maja cos do powiedzenia na temat przepisu to prosze bardzo. Inaczej zamilczcie.

    • Reply
      ~Ewa
      25 sierpnia 2015 at 07:33

      Odnios艂am to samo wra偶enie. Wszyscy si臋 rzucili na darmow膮 reklam臋… Te偶 szuka艂am normalnego komentarza 馃檪 A ciasto wygl膮da super, jak tylko b臋dzie okazja, na pewno spr贸buj臋. Pozdrawiam

      • Reply
        Justyna
        25 sierpnia 2015 at 08:27

        Dzi臋kuje za tych kilka rozs膮dnych komentarzy, kt贸re si臋 tu pojawi艂y:-) Pozdrawiam serdecznie

    • Reply
      ~xxx
      25 sierpnia 2015 at 07:55

      Mam dok艂adnie takie samo odczucie. To k贸艂ko wzajemnej adoracji, kt贸re zreszt膮 samo si臋 nap臋dza. 呕aden z nich by tu nie przyszed艂 gdyby tego bloga nie by艂o na g艂贸wnej stronie- taka jest prawda. A tak przychodz膮 i licz膮, 偶e kto艣 kliknie na ich odno艣niki i prze艂o偶y si臋 to na wej艣cia.

      Co do ciasta- pomys艂 z brownie marniutki (zawsze lepiej zje艣膰 lekki biszkopt ni偶 zakalca pod ameryka艅sk膮 nazw膮), reszta mo偶e by膰.

      • Reply
        Justyna
        25 sierpnia 2015 at 08:29

        Ja osobi艣cie brownie uwielbiam – to kwestia gustu. Ale je偶eli bardziej pasowa艂by Ci biszkopt, to polecam zajrze膰 do oryginanego przepisu (odno艣nik w opisie). Pozdrawiam serdecznie

  • Reply
    ~S艂odkie Abstrakcje
    25 sierpnia 2015 at 14:08

    Wygl膮da wr臋cz ob艂臋dnie ! 馃檪 Niebo na talerzu! 馃檪

  • Reply
    ~Horeca
    25 sierpnia 2015 at 16:02

    艣wietny przepis…ciasto z musem zawsze wydaje si臋 by膰 l偶ejsze…zw艂aszcza w upalne dni

  • Reply
    Dominisza
    25 sierpnia 2015 at 19:07

    Mniaaaaam 馃檪 niesamowity blog kulinarny. Ostatnio pr贸buje co艣 sama pichci膰 i ju偶 wiem, 偶e zajrz臋 tu nie raz po jaki艣 smakowity przepis. Pozdrawiam i zapraszam do siebie vanilliowo.blog.pl

    • Reply
      Justyna
      26 sierpnia 2015 at 08:37

      呕ycz臋 powodzenia:-)

    Leave a Reply