Ciasto z musem czekoladowym i czerwon膮 porzeczk膮 na spodzie brownie (6)Prawda, 偶e na sam widok 艣linka cieknie 馃檪 A przynajmniej ja mia艂am taki odruch, kiedy pierwszy raz znalaz艂am ten przepis na blogu Prawo do gotowania z pasj膮. Zdecydowa艂am si臋 jednak na drobn膮 zmian臋, 偶eby smaki by艂y jeszcze bardziej intensywne. Mianowicie zamieni艂am kakaowy biszkopt na mocno czekoladowe brownie. Sp贸d w po艂膮czeniu z czekoladowym musem, bit膮 艣mietan膮 i porzeczkami doskonale si臋 uzupe艂nia艂. 呕eby ciasto nie by艂o za s艂odkie ograniczy艂am cukier w bitej 艣mietanie do minimum. Ca艂o艣膰 wysz艂a naprawd臋 znakomita i do tego wygl膮da bardzo dostojnie. Polecam serdecznie 馃檪

Sk艂adniki na blaszk臋 20×20 cm:

Brownie:

– 120 g czekolady gorzkiej (70% kakao)

– 120 g mas艂a

– 3 jajka

– 100 g cukru

– 50 g m膮ki

Czekolad臋 wraz z mas艂em rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasn膮, g臋st膮 i puszyst膮 mas臋. Na ko艅cu dodajemy m膮k臋 i ostudzon膮 czekolad臋 i miksujemy na najni偶szych obrotach do momentu po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Blaszk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 15-20 minut w nagrzanym wcze艣niej piekarniku do 180 stopni. Mus czekoladowy szykujemy dopiero gdy sp贸d brownie b臋dzie przestudzony.

Mus czekoladowy:

– 100 g czekolady gorzkiej (tym razem u偶y艂am 60% kakao)

– 200 ml 艣mietanki krem贸wki 36%

– 2 偶贸艂tka

– 1 艂y偶ka cukru pudru

– 1 艂y偶ka 偶elatyny + 35 ml gor膮cej wody

呕elatyn臋 rozpuszczamy w wodzie. 艢mietan臋 ubijamy z cukrem pudrem. Czekolad臋 rozpuszczamy. 呕贸艂tka ubijamy i wlewamy do lekko ostudzonej czekolady, ci膮gle mieszaj膮c. Przestudzon膮 mas臋 czekoladow膮 wlewamy do bitej 艣mietany i miksujemy. Do 偶elatyny dodajemy 艂y偶k臋 masy, dok艂adnie mieszamy i wlewamy j膮 do musu. Ca艂o艣膰 jeszcze raz mieszamy i wylewamy na sp贸d brownie. Wstawiamy do lod贸wki. Gdy wierzch st臋偶eje, szykujemy mas臋 艣mietanow膮.

Masa 艣mietanowa:

– 200 g czerwonej porzeczki

– 聽200 ml 聽艣mietanki krem贸wki 36%

– 1 艂y偶ka cukru pudru

– 1 艂y偶ka 偶elatyny + 35 ml gor膮cej wody

Porzeczki dok艂adnie p艂uczemy i osuszamy. 呕elatyn臋 rozpuszczamy w wodzie. 艢mietan臋 ubijamy z cukrem pudrem. Do 偶elatyny dodajemy 艂y偶k臋 艣mietany, dok艂adnie mieszamy i przelewamy do masy 艣mietanowej. Kr贸tko miksujemy, nast臋pnie dodajemy porzeczki, delikatnie ca艂o艣膰 mieszamy i przek艂adamy na mus czekoladowy. Wyr贸wnujemy i wstawiamy do lod贸wki do ca艂kowitego st臋偶enia (minimum kilka godzin). Ciasto ozdabiamy porzeczkami i/lub gorzkim kakao.

Z foremki wykroi艂am 12 porcji. Jedna to 380 kcal.

Ciasto z musem czekoladowym i czerwon膮 porzeczk膮 na spodzie brownie (4)

Ciasto z musem czekoladowym i czerwon膮 porzeczk膮 na spodzie brownie (2)

Ciasto z musem czekoladowym i czerwon膮 porzeczk膮 na spodzie brownie (5)

 

Smacznego!!!