Ciasto ucierane z jabłkami jest ciastem uniwersalnym. To znaczy, że przepis na niego jest sprawdzony i zawsze wychodzi. Dziś przedstawiam opcję z jabłkami, ale wykorzystać możemy do niego wszystkie owoce. Na blogu znajdziecie też wersję z rabarbarem, truskawkami, malinami czy śliwkami. Od dawna korzystam z tego przepisu i nic w nim nie zmieniam. Zawsze wychodzi puszyste i nigdy nie było zakalca. Kiedyś nie byłam fanką ciast ucieranych. Musiał być jakiś krem, musiało być bardziej „mokre”:-) Teraz bardzo lubię takie klasyki, chociaż oczywiście z ciast z kremem nie rezygnuję 🙂
Ciasto ucierane z jabłkami przepis na blaszkę 25×25 cm:
Kruszonka:
- 120 g mąki
- 80 g zimnego masła
- 40 g cukru pudru
Ciasto:
- 220 g masła – musi być w temperaturze pokojowej
- 160 g cukru
- szczypta soli
- 5 jajek
- 220 g mąki pszennej
- 50 g budyniu w proszku śmietankowego lub waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- około 5-6 dużych jabłek
- odrobina mąki do posypania
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki lub po prostu w kostkę. Obtaczamy w mące. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy i zagniatamy pomiędzy palcami, żeby składniki się połączyły. Odstawiamy na bok (odstawiam do lodówki). Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Masło miksujemy na puch. Dodajemy cukier i sól. Znów miksujemy. Dodajemy po jajku i za każdym razem miksujemy. Masa może wyglądać jakby była zważona. Nie przejmujcie się tym, ponieważ tak ma być. Na końcu dodajemy mąkę z budyniem i proszek do pieczenia. Miksujemy jeszcze raz. Masę wylewamy na papier do pieczenia. Dość gęsto układamy owoce, można je nawet delikatnie wcisnąć w ciasto i posypujemy całość równomiernie kruszonką. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni 45 do 60 minut. Piekarnik góra – dół. Gdyby kruszonka zbyt się zarumieniła, można przykryć ciasto folia aluminiową (ja nie musiałam).
Smacznego!!!
Justyna
No Comments