Coś łatwego, coś pysznego i coś dla wszystkich 🙂 Taki właśnie jest szybki deser z mascarpone, który mam dziś dla was. Warstwy owoców przełożone kremem z mascarpone i bitej śmietany są pyszne, a osoby które potrzebują wersji bardziej fit wystarczy, że zamienią krem na jogurt grecki. Dalej będzie pysznie i deserowo ale troszkę lżej.
Warstwę owocową podgrzałam, tak żeby owoce się rozpadły ale połączyłam ją dodatkowo z całymi owocami, żeby deser był bardziej treściwy. Wszystkim wielbicielom czekolady polecam przygotować sos czekoladowy i polać nim deser: niebo w gębie 🙂 Wiem co mówię, ponieważ w połowie deseru doszliśmy z mężem do wniosku, że jednak czegoś kakaowego nam brakuje i szykowałam ten sos na szybko. Jeszcze ciepłym polewaliśmy zimny deser. Totalna rozpusta 🙂
Składniki na szybki deser z mascarpone na 3 duże pucharki (jak na zdjęciu) lub 6 mniejszych:
– 250 g mascarpone
– 200 ml śmietanki kremówki
– 1,5 łyżki cukru pudru
– owoce: u mnie około 200 g borówki, 200 g malin i garść czerwonego agrestu
– 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
– opcjonalnie płatek żelatyny
Śmietankę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Mascarpone miksujemy krótko w osobnej misce, a następnie łączymy delikatnie z ubitą śmietanką. Na czas szykowania owoców wstawiamy do lodówki.
Umyte owoce przekładamy do garnka i podgrzewamy aż zmiękną, puszczą sok i delikatnie się rozpadną. Dodałam do owoców łyżkę cukru ponieważ mój agrest był troszkę kwaskowaty. Gdy owoce się rozpadną dodajemy mąkę ziemniaczaną i zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu. Gdyby owoce puściły bardzo dużo soku i po zdjęciu z gazu pozostawały bardzo płynne, można dodać płatek żelatyny. Owoce odstawiamy do ostudzenia.
Deser składamy warstwowo: łyżka kremu, łyżka owoców, dorzucając do masy owocowej całe owoce. Podajemy schłodzone.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments