No i udała się kolejna babka w tak krótkim odcinku czasu 🙂 Może odczarowałam moje zakalce 🙂 Pamiętacie ostatnią najprostszą babkę? Ta jest bardzo podobna, jeżeli chodzi o składniki. Natomiast zupełnie inny jest jej sposób przygotowania. W tamtej łączyliśmy po prostu wszystkie składniki. Dzięki temu było szybciej, ale babka była bardziej krucha, a ciasto mniej zwarte. Przypominało muffiny. Natomiast w tej łączy się jajka z cukrem, troszkę jak na biszkopt. Dzięki czemu ma bardziej zwartą konsystencję. Obie pyszne i obie wyszły 🙂
Babka jogurtowa z żurawiną składniki na foremkę 9×25 cm:
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 150 g cukru
- cukier waniliowy
- 250 g jogurtu naturalnego
- 50 g roztopionego masła
- 50 g białej czekolady
- skórka starta z pół cytryny
- dwie garście żurawiny suszonej
Wykonanie:
Jajka łączymy z cukrem i ubijamy dość długo na puszystą masę. W tym czasie roztapiamy czekoladę wraz z masłem. Do ubitych jajek przelewamy masło z czekoladą i wsypujemy resztę składników. Krótko miksujemy, tylko do momentu połączenia składników. Na końców dorzucamy żurawinę i delikatnie mieszamy szpatułką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (ja wykorzystałam swoje malutkie foremki: dwie keksówki i jedna mini tortownica). Ciasto wylewamy do około 2/3 wysokości foremki (powinno wyrosnąć). I wstawiamy do piekarnika na około 45 minut. Ja swoje wyciągałam już po 40 minutach, a myślę, że mogły się piec jeszcze krócej.
Smacznego!!!
Justyna
PS. Źródło wpisu blog Kwestia Smaku
2 komentarze
zafascynowane
29 marca 2020 at 16:14Wypiek cudo! wygląda przepysznie 🙂
Justyna
30 marca 2020 at 16:41Dziękuję 🙂