Sernik cytrynowy na spodzie brownie miał być moim totalnym hitem. Miało być idealne połącznie smaków. Ale coś nie wyszło. Nie smakowało tak jak powinno. Po drodze pojawiło się kilka błędów. Czas, pośpiech oraz składniki. Zamysł dobry ale złe wykonanie. Ciasto do poprawy. Chociaż żeby nie być aż tak krytycznym to też oczywiście kwestia gustu. Ponieważ były osoby którym smakowało. Pierwsza sprawa to zbyt duża ilość składników na spód, oraz zbyt długie jego pieczenie. Przez co spodu było za dużo w stosunku do masy serowej i wyszedł on za suchy. A kolejna sprawa to masa serowa w której jak dla mnie było zbyt dużo kwaśniej śmietany. Która z kolei w połączeniu z skórką z cytryny dawała niefajny posmak. Ale tak jak mówiłam, są to rzeczy które można zmienić więc ciasto będzie szło do poprawki 🙂
Sernik cytrynowy na spodzie brownie przepis na blaszkę 20x20cm:
Spód brownie:
- 140 g masła
- 140 g czekolady gorzkiej
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 160 g mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masło z czekoladą rozpuszczamy na gazie i odkładamy do lekkiego ostudzenia. Jajka krótko miksujemy z cukrem i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Krótko miksujemy, tylko do momentu połącznia składników i przelewamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 170 stopniach. Lekko studzimy
WSKAZÓWKA! Uważam że podane składniki są ilością na większą blaszkę. Robiąc ciasto drugi raz na blaszkę 20×20 cm zredukowałabym składniki o połowę i zrezygnowała z proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 700 g sera na serniki
- 200 g śmietany 18%
- 4 jajka
- 160 g cukru
- 1 łyżka mąki
- skórka + sok z jednej cytryny
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy tylko do momentu ich połączenia. Przelewamy na lekko ostudzony spód brownie i pieczemy 70-80 minut w 150 stopniach. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostudzenia szykujemy polewę czekoladową.
WSKAZÓWKA! Zmniejszyłabym ilość śmietany co najmniej o połowę. Lub zamieniłabym ją na śmietankę kremówkę dodając wówczas łyżkę mąki
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
Śmietankę podgrzewamy i do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Przelewamy na ciasto. Można schłodzić je w lodówce.
Z foremki wykroiłam 18 porcji. Jedna to 340 kcal
Smacznego!!!
Justyna
PS. Źródło przepisu blog Wypieki Beaty
7 komentarzy
wedelka
4 listopada 2021 at 11:41Dla mnie wygląda rewelacyjnie. Uwielbiam brownie, więc taki duży spód by mi z pewnością nie przeszkadzał 😉
Justyna
4 listopada 2021 at 16:41To tak jak ja, ale ten wyszedł za suchy. A jednak brownie musi być mokre 🙂
Anon
29 czerwca 2022 at 19:08Jak zredukowac ilosc skladnikow do spodu o polowe czyli 3 jajka to wtedy dac ile czego ?
Justyna
1 lipca 2022 at 20:43Użyłabym 70 g masła, 70 g czekolady, 2 jajka, 3 łyżki cukru o 80 g mąki. Jeśli chcesz, żeby odrobinę wyrosło, dodałabym pół łyżeczki proszku do pieczenia
Anon
2 lipca 2022 at 21:39O super, dziękuję za odpowiedź 🙂 Pozdrawiam
Anka
13 stycznia 2024 at 00:31Nie bardzo ogarniam…czy ten przepis jest już poprawiony czy to wciąż ten do poprawki
Justyna
15 stycznia 2024 at 21:58To jest przepis nie poprawiony. Zostawiam go ponieważ były osoby, którym to ciasto bardzo smakowało. A jak wiadomo wszystko jest kwestią gustu. Zmienionej wersji jeszcze nie wykonałam