Zdrowa przekąska czyli słodkie i ekspresowe ciasteczka …wiem, wiem może brzmieć podejrzanie. Tylko, że faktycznie tak jest. A co lepsze do jej wykorzystania potrzebujemy, aż dwóch (tak, dwóch) składników. Już chyba prościej naprawdę się nie da 🙂 Ciasteczka wyglądem przypominają popularne w dawnych latach „szyszki” (będą pamiętać je raczej osoby po 30 roku życia). Ale zamiast ryżu wykorzystałam orkisz ekspandowany (do dostania w większości dyskontów). Składnik numer dwa to czekolada. U mnie jak to zazwyczaj gorzka minimum 70% kakao. I to tyle W zasadzie na opisie mogłabym zakończyć 😉
Zdrowa przekąska czyli ciasteczka a’la szyszki, przepis na około 25 sztuk:
- 120 g gorzkiej czekolady, minimum 70% kakao (oczywiście można zastąpić dowolną)
- około 60-70 g orkiszu ekspandowanego
Wykonanie:
Czekolada łamiemy i wrzucamy do garnka. Na bardzo niewielkim ogniu roztapiamy. Można też roztopić czekoladę w mikrofali. Trzeba jednak uważać, żeby się nie zagotowała. Do czekolady wsypujemy orkisz. Mieszamy delikatnie do momentu, aż każde ziarenko będzie oblepione czekoladą. Gdyby w garnku na dnie został nadmiar czekolady dosypujemy jeszcze orkiszu. Na deskę do krojenia kładziemy papier do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ryżu i układamy takie „kupki” na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki. Wcinamy jak tylko czekolada stężeje. Czyli właściwie po 10 minutach.
Z podanej porcji zrobiłam 25 dość dużych ciastek. Jedno to 35 kcal.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments