Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Brownie z borówkami i kremem

brownie
agroturystyka regeneracyjna

Brownie z borówkami i kremem to jedno najlepszych połączeń smakowych. Idealnie przygotowane brownie, które jest ciastem czekoladowym. Do tego klasyczna masa z mascarpone i bitej śmietanki w połączeniu z borówką. Masy przełożone są warstwą biszkoptów nasączonych w kawie. Czyli mamy czekoladę, krem, borówki i jeszcze kawę. Ciasto pomimo czekolady jest idealne na ciepłe dni ponieważ po schłodzeniu jest fajnie orzeźwiające. Brownie wyszło wręcz idealne do tego ciasta: wciąż mokre ale już na tyle zwarte żeby utrzymać górne warstwy ciasta. Co mogę napisać? Koniecznie musicie to ciasto zrobić, obiecuję, że będziecie zadowoleni.

Brownie z borówkami i kremem, przepis na blaszkę 20×20 cm:

Brownie:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g mąki

Czekoladę wraz z masłem roztapiamy i odkładamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą pianę. Dodajemy lekko ostudzoną czekoladę i delikatnie miksujemy lub mieszamy masę szpatułką. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i kakao. Mieszamy jeszcze raz szpatułką. Masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 min w 180 stopniach. Studzimy

Masa:

  • 400 g mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 250 g borówki
  • szklanka zaparzonej i ostudzonej kawy
  • biszkopty podłużne (ok 15 sztuk)

Kawę zaparzamy i odstawiamy do ostudzenia. W misce umieszczamy: mascarpone, śmietankę i cukier puder. Miksujemy do momentu połączenia się składników i powstania kremu. Nie dłużej, żeby masa się nie zważyła.

Na ciasto wykładamy połowę kremu i gęsto wciskamy w niego borówki. Biszkopty maczamy w kawie i układamy na kremie. Wykładamy resztę kremu i na wierzchu układamy resztę borówek. Schładzamy minimum 2 godziny w lodówce.

Mimo, że ciasto wygląda pracochłonnie to zapewniam was, że jest proste i bardzo szybkie w przygotowaniu.

brownie z borówkami
Brownie z borówkami
brownie
Ciasto czekoladowe z kremem
czekolada
Ciasto z kremem i borówkami
brownie z borówkami
Brownie z borówkami i kremem
borówki
Połączenie czekolady z kremem i owocami

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

11 komentarzy

  • Reply
    Delektujemy
    18 sierpnia 2022 at 16:06

    Prawdziwa piękność:D Połączenie brownie z kremem wygląda niezwykle apetycznie! I jeszcze te borówki:)

    • Reply
      Justyna
      18 sierpnia 2022 at 16:57

      Dokładnie. Jak dla mnie połączenie idealne. Chociaż maliny też byłyby tu świetne 🙂

  • Reply
    Ok
    19 sierpnia 2022 at 15:41

    Gdzie można kupić mascarpone?

    • Reply
      Justyna
      21 sierpnia 2022 at 10:54

      W każdym dyskoncie i większości sklepach z nabiałem. Zazwyczaj gdzieś pomiędzy jogurtami, a serkami (twarożkami)

  • Reply
    Anon
    20 sierpnia 2022 at 05:16

    Czy można wykonać Brownie z mlecznej czekolady?
    I czy trzeba 200g czy można mniej ?

    • Reply
      Justyna
      21 sierpnia 2022 at 10:56

      Przyznaje szczerze, że nigdy z mlecznej nie próbowałam. Na pewno ciasto wyjdzie ale będzie miało inną konsystencję ponieważ czekolada mleczna inaczej się rozpuszcza. Jeżeli dasz mleczną i dasz jej mniej to zmniejsz ilość cukru w przepisie, a także dodaj więcej mąki (tak ze 2-3 łyżki)

      • Reply
        Anon
        21 sierpnia 2022 at 17:20

        Aha dobrze,dziękuję. Raczej ciężko będzie mi dobrze dobrać proporcje do modyfikacji …. hehe .

  • Reply
    Mariola
    25 sierpnia 2022 at 19:55

    Witam czy można zwiększyć składniki ,żeby ciasto było większe ,dziękuję za odpowiedź ,wygląda smakowicie♥️😋

    • Reply
      Justyna
      27 sierpnia 2022 at 09:07

      Oczywiście, że można. Tylko wtedy zwiększyłabym czas pieczenia o jakie 5-10 min żeby dopiekło się w środku 🙂 Pozdrawiam

  • Reply
    Angelika
    15 czerwca 2023 at 21:43

    Witam,
    Ciasto wygląda obłędnie. Proszę tylko o porady, ponieważ nie jestem pewna czy dobrze rozumiem. Czy mówiąc o ubiciu jajek chodzi o ubicie piany z białek i dodanie żółtek? Czy po prostu ubijać całej jajka z cukrem? I jak to wygląda z masą? Zaczynamy od ubicia śmietany i później dodajemy mascarpone? Dziękuję ogromnie za odpowiedzi i pozdrawiam 🙂

    • Reply
      Justyna
      16 czerwca 2023 at 09:30

      Cześć Angelika, odpowiadając na pytania: ubicie jajek czyli całe jajka z cukrem, bez rozdzielania. A jeśli chodzi o masę to tutaj również nic nie oddzielamy. Serek i śmietankę wrzucamy razem do miski i razem miksujemy. Krem powinnien być gęsty ale nie sztywny 🙂 Smacznego !!

    Leave a Reply

    5 − cztery =