Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ DESERY/ INNE/ PRALINY, CIASTECZKA i MUFFINY

Zdrowe batony – tylko 2 składniki

zdrowa przekąska

Zdrowe batony to świetna alternatywa dla klasycznych słodyczy. W roli głównej mamy czekoladę. Ale w wersji z wysoką zawartością kakao. Najlepiej minimum 70%. Oczywiście, że batoniki wyjdą też z inną czekoladą nawet mleczną. Ale wtedy będą już mniej zdrowe. Drugi składnik to ekspandowana komosa ryżowa zwana inaczej quinoa. I to wszystko. Dla lekkiego złamania smaku dodałam jeszcze łyżkę masła orzechowego. Ale to już tylko dodatek, który z powodzeniem można pominąć.

Zdrowe batony, przepis na 7-8 sztuk (wielkości około 5x2cm):

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady minimum 70% kakao
  • ok. 8 łyżek ekspandowanej komosy ryżowej (quinoa)
  • opcjonalnie 2 łyżki masła orzechowego

Wykonanie:

Czekoladę delikatnie rozpuszczamy w garnku z grubym dnem lub w kąpieli wodnej. Ewentualnie w mikrofali. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło orzechowe (opcjonalnie). Mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie dorzucamy quinoa i dokładnie mieszamy. Masa powinna być gęsta, a wszystkie ziarenka dokładnie oblepione czekoladą. Masę przekładamy do silikonowych foremek. U mnie wyszło 7-8 sztuk wielkości 5×2 cm, takie jak na zdjęciach poniżej. Schładzamy w lodówce. Można też Wyłożyć formę papierem do pieczenia, przełożyć masę i pokroić w dowolne porcje dopiero po zastygnięciu.

zdrowe batony
Zdrowe batony – tylko 2 składniki
fit przekąski
Pyszna i prosta fit przekąska
czekoladowe batony
Czekolada i quinoa – tylko 2 składniki
zdrowe batony
Ekspresowe batoniki

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

7 − sześć =