Babka jogurtowa kawowo kakaowa to najprostsze ciasto na świecie. Można ją zrobić w dowolne wersji smakowej. Z dowolnymi dodatkami, a także z dowolną polewą. Tak jak na przykład ta babka z czekoladą. U mnie tym razem padło na kakao i kawę. Początkowo planowałam zrobić też polewę. Z tego pomysłu jednak zrezygnowałam, ponieważ kawa była na tyle dominująca, że nie chciałam psuć jej smaku dodatkowymi aromatami. Może i wyszło to na zdrowie. Zawsze to mniej kalorii 🙂 Dlaczego to najprostsze ciasto na świecie? Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski i wymieszać choćby widelcem. Nie potrzeba tu nawet miksera 🙂
Babka jogurtowa kawowo kakaowa, przepis na keksówkę 23×10 cm:
Składniki:
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 60 g rozpuszczonego masłą
- 2 jajka
- 130 g cukru
- 220 g mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej drobno mielonej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
WAŻNE!!! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. To znaczy, że na 2 godziny przed pieczeniem należy wyjąć je z lodówki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Masło roztapiamy i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Do miski najpierw wrzucamy produkty mokre: jogurt, jajka i masło. Krótko mieszamy rózgą kuchenną lub widelcem. Dodajemy pozostałe składniki: cukier, mąkę, kakao, kawę, sodę i proszek do pieczenia. Mieszamy jeszcze raz do momentu połączenia składników. Ciasto będzie gęste. Przelewamy do foremki i pieczemy 45-50 min w 170 stopniach. Patyczkiem drewnianym sprawdzamy czy ciasto jest gotowe. Ciasto kroimy dopiero po ostudzeniu.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments