Bez kategorii/ BEZ PIECZENIA/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI/ PRALINY, CIASTECZKA i MUFFINY

Czekoladki czekoladowo orzechowe

czekolada

Czekoladki czekoladowo orzechowe to ekspresowy sposób na szybką i w odpowiednich ilościach, również zdrową przekąskę. Do ich przygotowania potrzebujemy tylko 2 składników: mianowicie czekolady i masła orzechowego. Ewentualnie jako dodatku można użyć kilka sztuk posiekanych orzechów czy płatków migdałowych. Akurat brakło mi gładkiego masła orzechowego więc skorzystałam z tego co miałam pod ręką, czyli krem orzechowy crunchy (z kawałkami orzechów laskowych). Wyszły pyszne, ale sama jestem ciekawa smaku z wykorzystaniem zwykłego masła orzechowego więc na pewno przepis powtórzę już wkrótce 🙂 Polecam też inną wersję zdrowej przekąski czyli ciasteczka.

Czekoladki czekoladowo orzechowe, przepis na 6 sztabek:

  • 50 g czekolady gorzkiej min 70% kakao
  • 100 g masła orzechowego
  • opcjonalnie : orzechy lub płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w garnuszku. Dodajemy masło orzechowe i mieszamy, do momentu powstania jednolitej gładkiej masy. Przelewamy do rękawa cukierniczego, woreczka foliowego lub po prostu nakładamy łyżką. Masę przelewamy do foremek silikonowych lub do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (przy tej opcji kroimy dowolne batoniki po zastygnięciu masy). Foremkę wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Gotowe 🙂 Pamiętajmy żeby czekoladki trzymać w lodówce. PS. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji 🙂

Jeden batonik, taki jak u mnie na zdjęciu z orzechami laskowymi to 156 kcal.

czekoladki
Czekoladki czekoladowo orzechowe
batoniki
Batoniki z masłem orzechowym
czeloada
Tylko 2 składniki
czekoladki
Prosta i szybka przekąska
czekolada

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

15 − 1 =