Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ SERNIKI

Najlepszy sernik kokosowy

sernik

Najlepszy sernik kokosowy. Oj tak to szczera prawda. W ogóle wydaje mi się, że jest to jeden z lepszych przepisów na sernik jakie robiłam, nawet gdyby była to wersja bez kokosa. Wszystkie trzy warstwy idealnie do siebie pasują. Kruchy spód nie wyszedł twardy i super kakaowy. Serowa masa kokosowa wyszła lekka i puszysta. A następnego dnia smakował jeszcze lepiej. Do tego polewa czekoladowa w fajnych proporcjach: nie za dużo i nie za mało. Rozpisałam się o walorach smakowych ale musze jeszcze dodać, że sernik jest naprawdę prosty w wykonaniu. Nie ma przy nim żadnych skomplikowanych zabiegów. I na pewno każdemu się uda.

Najlepszy sernik kokosowy przepis na blaszkę 20×20 cm:

Kakaowy spód:

  • 200 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 100 g masła

Masa serowo kokosowa:

  • 750 g twarogu (wymieszałam 500 g mascarpone z 250 g twarożku)
  • 2 jajka (plus białko ze spodu)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 0,5 opakowania budyniu waniliowego (proszek)
  • 50 g wiórek kokosowych

Polewa czekoladowa:

  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 70 ml śmietanki kremówki
  • wiórki kokosowe + płatki migdałów do posypania

WYKONANIE:

Kakaowy spód. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy mikserem na wolnych obrotach lub zagniatamy rękami do momentu całkowitego połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki. Palcami go rozgniatamy tak by dopasować ciasto do foremki. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Odkładamy do lekkiego ostudzenia.

Masa serowa. Jajka miksujemy z cukrami. Dodajemy twaróg i śmietanę. Miksujemy. Dodajemy budyń oraz wiórki kokosowe i znów miksujemy tylko do momentu połączenia składników. Masę przelewamy na kruchy spód. I pieczemy 60 minut w 160 stopniach. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Polewa. Gdy ciasto jest ostudzone szykujemy polewę. Podgrzewamy śmietankę, wrzucamy do niej połamaną czekoladę i mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Masę przelewamy na sernik i posypujemy wiórkami oraz płatkami migdałowymi. Sernik trzymamy w lodówce.

Z foremki wykroiłam 16 porcji. Jedna to 370 kcal.

Najlepszy sernik
Najlepszy sernik kokosowy
sernik
Puszty sernik na kruchym spodzie
ciasto z kokosem
Najlepsze ciasto kokosowe
sernik
Kakaowy spód i kokosowa masa serowa
najlepszy sernik
Najlepszy sernik kokosowy

Smacznego!!!

Justyna

PS. Sernik według przepisu @c_aska_

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

sześć + dwanaście =