Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA KRUCHE I TARTY/ CIASTA Z OWOCAMI

Tarta jabłkowa

Jabłecznik

Tarta jabłkowa pojawiła się już na blogu, ale tak dawno, że nikt jej już pewnie nie pamięta. A w związku z tym, że robiłam to ciasto na weekend, postanowiłam wam je tutaj przypomnieć. Ta tarta jabłkowa, to dla mnie taki klasyk klasyków 🙂 . Mam nadzieję, że wiecie co mam na myśli 😉 Czasem mniej znaczy więcej i tak jest właśnie w przypadku tego ciasta: tylko kruche i jabłka. Bez żadnych dodatkowych składników. I muszę przyznać że jest to  naprawdę przepyszna tarta jabłkowa. Dodatkowo ten przepis na ciasto kruche, to taki mój pewniak, który zawsze się udaje 🙂 Przepis jest na tortownicę o średnicy 25 cm, ale muszę dodać, że wówczas ciasto wychodzi bardzo cienkie. Dlatego ostatnio robiłam z podanych proporcji na foremkę o średnicy 20 cm i jak dla mnie wyszło idealnie. W opisie poniżej znajdziecie tez mój sposób na to, żeby ciasto nie nasiąkało za mocno sokiem z jabłek.

PS. Zdecydowałam się założyć stronę na Facebooku, na której będę umieszczać (oprócz wpisów), moje subiektywne opinie na temat różnych produktów spożywczych wykorzystywanych do ciast, a dostępnych w naszych sklepach, a także inne ciekawostki. Serdecznie zapraszam 🙂

Składniki na tartę jabłkową na tortownicę 25cm (lub 20 cm jeżeli lubicie odrobinę grubsze ciasto)

CIASTO:

– 260 g mąki pszennej

– 80 g cukru pudru

– 170 g zimnego masła

– 1 żółtko

Wszystkie składniki należy połączyć, zagnieść, owinąć w folię spożywczą i wstawić minimum na godzinę do lodówki.

NADZIENIE:

– 6 dużych jabłek. Należy je obrać i pokroić w kostkę (u mnie miały one dość duże kawałki)

– 2 łyżki soku z cytryny

– łyżeczka cukru (dosładzamy w zalezności od upodobań)

– cynamon (do smaku)

– 2 łyżki bułki tartej

WYKONANIE

Pokrojone jabłka należy wrzucić na patelnię i podgotować je chwilę razem z cytryną, cukrem i cynamonem. Gdy jabłka będą lekko miękkie (ale nie mogą się rozpadać, u mnie trwało to ok 10 min) należy zdjąć je z palnika i zostawić do przestudzenia (nie muszą być całkiem wystudzone).

Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto po wyjęciu z lodówki należy podzielić na dwie części: jedną większą od drugiej. Większą część rozwałkować, dobrze podsypując mąką stolnicę i wyłożyć dno oraz boki do wysokości ok 1,5 cm. Ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, a następnie posypać bułką tartą (zapobiegnie to rozmiękaniu ciasta). Wyłożyć jabłka. Całość przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta i dobrze połączyć brzegi. Wierzch ponakłuwać widelcem i jeżeli chcecie mieć na wierzchu fajną skorupkę: można posmarować go roztrzepanym  jajkiem połączonym z łyżką mleka

Pieczemy do złotego koloru (około 45 min) w temperaturze 180ºC. Piekarnik góra – dół

Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Ciasto jablkowe

Ciasto jabłkowe

tarta jabłkowa

Klasyczne ciasto z jabłkami

Jabłecznik

Idealne połączenie na niedzielę – ciasto kruche z jablkami

tarta jabłkowa

Aple pie

Smacznego!!!

Źródło wpisu: Moje wypieki

You Might Also Like

3 komentarze

  • Reply
    Maja Wierzbicka
    19 października 2018 at 07:50

    Pyszności 🙂

    • Reply
      Justyna
      19 października 2018 at 08:40

      Prawda, było pysznie 🙂

  • Reply
    Jabłecznik przekładany - Relaxtime
    25 lipca 2019 at 09:03

    […] szybka i przyjemna. Naprawdę polecam bo wychodzi pysznie 🙂 Podsyłam wam jeszcze linka do tarty jabłkowej – identyczne składniki, a zupełnie inne […]

  • Leave a Reply