Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami to idealna propozycja na upalne lato. Dobrze by było zamienić truskawki na świeże owoce ale niestety nie mam do nich w tym roku. A jeżeli już są to są bardzo drogie. Dlatego w tym cieście zamieniłam je na truskawki liofilizowane. Oczywiście to nie to samo co świeże ale są bardzo bardzo aromatyczne. No i mają jeden duży plus: nie oddają do ciasta soku więc serniczek nawet po 2 dniach w lodówce się nie rozmiękł
Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami, przepis na blaszkę 20x20cm:
Spód:
- 180 g herbatników (ok 20sztuk)
- 50 g masła
- 30 g gorzkiej czekolady
Herbatniki blendujemy na piasek. Masło rozpuszczamy wraz z czekoladą w mikrofali, kąpieli wodnej lub w garnku. I przelewamy do ciastek. Mieszamy widelcem do momentu dokładnego połączenia i zlepienia się ciastek. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciastka. Ugniatamy je dobrze np. dnem szklanki i wstawiamy do lodówki
Masa serowa:
- 500 g twarogu lub serka śmietanowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g białej czekolady
- cukier puder do smaku (dodałam 3 łyżki)
- 2 płatki żelatyny
- 2 garście liofilizowanej truskawki w drobnych kawałkach
Żelatynę zalewamy zimną wodą do napęcznienia. Czekoladę roztapiamy. Serek miksujemy chwilę żeby był bardziej puszysty (jeśli używasz twarogu to można go zblendować). Czekoladę dodajemy do sera. Miksujemy. Z żelatyny wylewamy wodę i delikatnie podgrzewamy żeby się rozpuściła. Dodajemy do niej łyżkę masy serowej i dokładnie mieszamy. Jeżeli nie ma grudek to przelewamy do masy serowej. Miksujemy krótko. Osobno wraz z cukrem pudrem ubijamy śmietankę i przekładamy do masy serowej. Dodajemy truskawkę. Mieszamy szpatułką. Masę przelewamy na spód i chłodzimy kilka godzin w lodówce
Polewa
- 70 g czekolady gorzkiej min 70% kakao
- 50 ml śmietanki 30%
Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2-3 min. Mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Przelewamy na masę serową i dekorujemy garścią liofilizowanej truskawki
Smacznego!!!
Justyna
Ps. Z foremki wykroiłam 16 porcji. Jedna to około 250 kcal
No Comments