Babka czekoladowo orzechowa. Niby babka. Czyli pospolicie. Ale dalej czekoladowa, czyli już nabiera smaku. Dorzućmy do tego jeszcze orzechy, a dokładniej mielone migdały. Nagle babka robi się naprawdę pyszna. Zapomniałam. Jeszcze odrobinę polewy czekoladowej i ewentualnie skórka starta z cytryny dla przełamania smaku. No i mamy idealne ciasto do popołudniowej kawy. Smaczne, proste, szybkie i o jesiennych smakach.
Babka czekoladowo orzechowa, przepis na keksówkę 25×11 cm
Składniki:
- 100 g mielonych orzechów (u mnie migdały)
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g masła
- 100 g cukru
- 4 jajka – białka i żółtka osobno
- 60 ml mleka
- 120 g posiekanej drobno czekolady (u mnie 70%)
- skórka otarta z jednej cytryny
WAŻNE!!! Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Do miski wrzucamy miękkie masło i cukier. Ucieramy (miksujemy) do białości. Dorzucamy żółtka i nadal miksujemy. Dodajemy mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, skórkę cytryny i mleko. Miksujemy krótko tylko do połączenia składników. Dorzucamy czekoladę i mieszamy ciasto szpatułką. W osobnej misce ubijamy białka. Ubite przekładamy do ciasta partiami i mieszamy delikatnie szpatułką (ewentualnie na samym początku wspomagamy się mikserem). Ciasto wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach (po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem).
U mnie polewa to resztki roztopionej, gorzkiej czekolady (ok 20 g )
Justyna
PS. Źródło przepisu Domowe Wypieki
No Comments