Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek – zdrowe ciastka z 2 składników to był swego rodzaju eksperyment. Znalazłam ten przepis gdzieś w sieci, bez opisu. Ale pomyślałam, że jak to tylko dwa składniki to czemu by nie spróbować. Powiem wam, że się opłaciło 🙂 Ekspresowy przepis, a do tego minimalistycznie jeśli chodzi o użycie składników. No i jeszcze jeden ogromny plus: ciastka są naprawdę zdrowe. Owszem są kaloryczne ze względu na obecność dość tłustych ziaren sezamu. Ale są to tłuszcze bardzo zdrowe, a ciastko jest sycące więc tak naprawdę za dużo naraz nie można zjeść. Jest jeden albo raczej dwa warunki jeśli chodzi o te ciastka: po pierwsze trzeba lubić sezam, a po drugie nie można mieć na niego alergii.
Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek – zdrowe ciastka z 2 składników
Składniki na ok 8 sztuk o średnicy 8 cm:
- 2 banany
- ok 200 g sezamu
Wykonanie:
Banany blendujemy lub dobrze rozgniatamy widelcem. W zależności od wielkości bananów będzie potrzebne troszkę mniej lub więcej sezamu. Dodajemy go do bananów. Powinniśmy uzyskać gęstą, nie lejącą konsystencję. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik. Ciastka wykładamy łyżką lub układamy je w ringach cukierniczych bez dna. Im cieńsze będą ciastka tym wyjdą bardziej chrupiące i tym krócej należy je piec. Pieczemy 20-25 min w 180 stopniach.
2 komentarze
Ola
6 sierpnia 2024 at 14:42Super zdrowe ciasteczka , proste, szybkie i pyszne 😁👍
Justyna
24 sierpnia 2024 at 21:08Dokładnie tak. Polecają się na deser 🙂