Rabarbaru kupiłam ostatnio dość sporo więc po deserze przyszedł czas na ciacho, naprawdę dobre ciacho 🙂 Jest to biszkopt czekoladowy (nie kakaowy) z rabarbarem i orzechami. Ciasto jest niesamowicie puszyste i delikatne, a całą słodycz przełamuje smak rabarbaru. Wykonuję się go dość szybko i myślę że szanse są bardzo małe żeby się nie udał 🙂 Za przepis muszę podziękować austriackiemu kucharzowi z Hotelu Wiesergut, którego bardzo długo musiałam namawiać do zdradzenia swojego sekretu 😀
Składniki na tortownicę o średnicy 25cm lub na blaszkę o bokach około 20x25cm:
– 110g masła
– 60g cukru pudru
– 5 żółtek
– 150g deserowej czekolady
– 55g masła (do połączenia z czekoladą)
– 100g mąki
– 5 białek
– szczypta soli
– 4 pałki rabarbaru
– 3 garście wybranych posiekanych orzechów (u mnie migdały)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Rabarbar należy umyć, obrać i pokroić w paski o szerokości około 1 cm.
Masło (110g) ucieramy z cukrem pudrem, a następnie powoli dodajemy żółtka, cały czas ucierając (lub miksując). Mniejszą porcję masła roztapiamy wraz z czekoladą w garnuszku. Całość, lekko ostudzoną, dodajemy do masy jajecznej i miksujemy krótko do połączenia składników. Następnie dodajemy mąki i krótko wszystko razem mieszamy. W osobnej misce ubijamy białka, pod koniec ubijania dodając odrobiny soli. Ubite białka powoli, ostrożnie i partiami dodajemy do masy czekoladowej, mieszając szpatułką. Gdy masa będzie jednolita wrzucamy do niej rabarbar i całość wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy posiekanymi orzechami. Wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 170ºC na około 40min (do suchego patyczka).
Z całości wychodzi około 14 porcji. Jedna porcja = 300 kcal (w zależności od użytych orzechów)
Przepis zgłaszam do rabarbarowej akcji kulinarnej:
Smacznego!!!
1 Comment
~Olcik
10 czerwca 2013 at 10:05mniam.. apetyczny !
Dziękuję za Twój udział w akcji rabarbarowej:)