Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Biszkopt z kremem kajmakowym

Biszkopt z kremem kajmakowym miał być biszkoptem dzielonym na 3 blaty. Ale biszkopt wyszedł mi taki, że podzieliłam go tylko na 2. Trzy byłyby zdecydowanie za cienkie. Z kolei na dwa blaty miałam już przyszykowane za dużo kremu. Dlatego to ciasto, dosłownie modyfikowałam na miejscu. Trzecią warstwą, zamiast biszkopta, stały się herbatniki. Zapomniałam też nasączyć spód, czyli dolnego biszkopta. Ale to okazało się całkiem trafionym błędem. Krem wystarczająco go nasączył. Gdybym jeszcze dodatkowo to zrobiła, to obawiam się, że ten spód totalnie by się rozmiękł. Koniec końców, okazało się trochę pracy przy tym cieście, w sensie kombinowania. Ponieważ składnikowo ciasto jest bardzo proste no i wyszło przepyszne 🙂

Biszkopt z kremem kajmakowym, przepis na blaszkę 20×20 cm:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 0,3 szklanki mąki
  • czubata łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do nich cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy, do momentu zużycia całego cukru, a masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy żółtka, krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Studzimy. Po wystudzeniu kroimy w poprzek na dwie części:

Krem kajmakowy:

  • 400 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gotowej masy kajmakowej
  • 1 łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki na krem wrzucamy do miski i miksujemy do momentu powstania gęstego kremu. 

Dodatkowo:

  • pół słoiczka dżemu malinowego
  • 9 sztuk herbatników
  • kawa do nasączenia biszkopta

Polewa czekoladowa:

  • 120 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g czekolady gorzkiej

Spód biszkopta wykładamy do blaszki. Wykładamy połowę kremu, przykrywamy drugą połową biszkopta. Nasączamy go kawą. Rozsmarowujemy dżem. Wykładamy resztę kremu (zostawiając 1 łyżkę), a dalej herbatniki. Smarujemy resztą dżemu i resztą kremu. Polewamy polewą. 

Polewa: podgrzewamy śmietankę i do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Przelewamy na ciasto i chłodzimy go w lodówce.

biszkopt z kremem kajmakowym
Biszkopt z kremem kajmakowym
biszkopt
Krem kajmakowy z dżemem malinowym i czekoladą
Biszkopt z kremem kajmakowym
Ciasto przekładane kremem kajmakowym
masa kajmakowa
Krówka, kajmak, krem karmelowy
Biszkopt przekładany kremem
Biszkopt z kremem kajmakowym

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Monika
    18 stycznia 2023 at 07:44

    Wygląda świetnie. 🙂 Iidealne do popołudniowej kawy.

  • Leave a Reply

    sześć + sześć =