Brownie Ferrero Rocher to była moja zachcianka. Od dawna miałam ochotę na typowe, mocno czekoladowe ciasto. Zdecydowałam oczywiście, że będzie to brownie ale tym razem z dodatkiem orzechów. Polewa czekoladowa wypełniona drobno posiekanymi migdałami doskonale się tu wpasowała. Wiem, że w oryginale Ferrero Roche są orzechy laskowe. Ale jak się nie ma co się chce to się lubi to co się ma. Z migdałami połączenie wyszło genialne. A jeśli lubisz ciasta czekoladowe to koniecznie wypróbuj sernikobrownie o smaku tiramisu
Brownie Ferrero Rocher, składniki na blaszkę 20×20 cm:
Brownie:
- 200 g czekolady min 70% kakao
- 125 g masła
- 3 małe jajka
- 150 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 3 łyżki dowolnych mielonych orzechów
- szczypta soli
Czekoladę wraz z masłem podgrzewamy w garnku na bardzo małym ogniu. Do momentu rozpuszczenia i połączenia składników. Ściągamy z palnika i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem kilka minut, tak by lekko zwiększyły objętość. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy krótko i na wolnych obrotach. na końcu dodajemy mąkę, mielone orzechy i sól. Mieszamy całość szpatułką. Przelewamy ciasto do foremki i pieczemy 20 min w 180 stopniach. Ciasto odkładamy do ostudzenia.
Polewa:
- 70 ml śmietanki kremówki 30%
- 80 g czekolady gorzkiej min 70% kakao
- 100 g drobno posiekanych orzechów ( u mnie migdały)
Śmietankę podgrzewamy. Nie gotujemy. Do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Do masy wrzucamy orzechy, dokładnie mieszamy i przekładamy na ciasto, wyrównując szpatułką. Ciasto kroimy po zastygnięciu polewy
Smacznego!!!
Justyna
No Comments