Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA Z OWOCAMI/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Ciasto ambasador

ciasto ambasador

Ciasto ambasador to typowy przekładaniec, czyli ciasto, które składa się z kilku warstw. Przyznaję, że nie chciało mi się go robić, bo pomimo, że jest proste to trochę trwa zanim całość będzie złożona. Skusiłam się jednak, bo zostało mi trochę brzoskwiń w puszcze. Jak się łatwo można domyśleć, decyzja była trafiona w dziesiątkę. Jednak te ciasta przekładane mają coś w sobie. Kilka warstw, każda inna smakowo, każda inna pod względem konsystencji. No wyszło naprawdę pysznie. Do tego stopnia, że już planuję rafaello na krakersach, którego dawno nie jadłam, a też uwielbiam :- )

Ciasto ambasador składniki na blaszkę 20×20 cm:

Biszkopt genueński:

  • 2 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka roztopionego masła
  • szczypta soli

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę, sól i kakao przesiewamy. Całe jaja ubijamy z cukrem, aż masa będzie naprawdę gęsta i podwoi swoją objętość (trwa to około 10 minut). Do masy dodajemy mąką wraz z masłem (roztopionym i ostudzonym) i delikatnie mieszamy wszystko szpatułką. Pieczemy 12 minut w 180 stopniach. Odkładamy do ostudzenia. Biszkopt nasączyłam kawą.

Krem czekoladowy:

  • 250 ml mleka
  • 40 g budyniu czekoladowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 30 g czekolady
  • 120 g masła w temperaturze pokojowej

150 ml mleka podgrzewamy wraz z cukrem i czekoladą. Doprowadzamy do wrzenia. W reszcie mleka rozpuszczamy dokładnie budyń, żeby nie było grudek, i przelewamy do garnka z mlekiem i cukrem. Ciągle mieszając gotujemy, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy budyń jest już zimny, miksujemy masło na puch i łyżka po łyżce dodajemy do budyniu, ciągle miksując. Masę przekładamy na biszkoptowy spód, wyrównujemy i wkładamy foremkę do lodówki.

Dodatkowo:

  • około 4-5 połówek brzoskwiń (jeżeli są w soku to należy je delikatnie odsączyć)
  • herbatniki: około 12 sztuk
  • jeżeli brzoskwinie mamy z puszki to w ich soku możemy zamoczyć herbatniki.

Brzoskwinie kroimy w dość małe kawałki. Każdy herbatnik moczymy w soku z brzoskwiń (lub zamiennie w kawie, ewentualnie można namaczanie pominąć) i układamy jeden przy drugim na masie budyniowej. Na herbatniki wysypujemy pokrojone brzoskwinie i foremkę znów wkładamy do lodówki (na czas wykonania ostatniej warstwy kremu)

Masa kremowa:

  • 300 ml kremówki 30 lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 płatki żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody

Żelatynę nasączmy w zimnej wodzie. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Żelatynę delikatnie podgrzewamy (powoli i nie za mocno) i przelewamy ją do ubitej śmietanki. Jeszcze raz całość miksujemy i przekładamy masę na nasze brzoskwinie. Ciacho przechowujemy w lodówce.

ciasto ambasador
Ciasto ambasador
ciasto
Ciasto z kremem czekoladowym i brzoskwiniami
ciasto

Smacznego!!!

Justyna

PS. Źródło wpisu Mgotuje

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Karolina
    19 lipca 2020 at 20:32

    Wspaniałe ciasto 🙂

  • Leave a Reply

    6 + 6 =