Ciasto bez pieczenia z krówką może być ciastem bez pieczenia. Muszę się tu wytłumaczyć. Pierwotnie miało być totalnie bez pieczenia, to oznacza, że na spód wykładamy warstwę herbatników. Ja jednak w ostatniej chwili wymyśliłam sobie, że chcę mieć na spodzie coś grubszego, dlatego zrobiłam ciasto kruche. Ale myślę, że spokojnie można to ciasto w tym przypadku traktować jako ciasto bez pieczenia. A słuchajcie wyszło genialne. Budyniowo maślany krem, warstwa krówkowa (kajmakowa) pomiędzy herbatnikami, a do tego jeszcze warstwa powideł malinowych i czekolada w polewie. Rewelacyjne połączenie. Ciasto potrzebowało w lodówce 3 godzin. Oczywiście im dłużej stało tym było smaczniejsze, ale zapewniam, że to ciasto za długo nie postoi 🙂
Ciasto bez pieczenia z krówką, przepis na foremkę 20×20 cm:
Ciasto kruche: do zastąpienia herbatnikami
- 140 g mąki
- 80 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
Do mąki dodajemy cukier puder, pokrojone w kostkę masło i sól. Zagniatamy aby składniki się połączyły (na zasadzie kruszonki). Na końcu dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremki i ugniatamy go dłońmi dopasowując do foremki. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-20 min w 180 stopniach (do zezłocenia). Studzimy.
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 2 opakowania budyniu, każdy po 40 g (pomieszałam waniliowy ze śmietankową)
- 4 łyżki cukru
- 100 g miękkiego masła
400 ml mleka wlewamy do garnka, dorzucamy cukier i podgrzewamy. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie i przelewamy je do gotującego się mleka. Gotujemy na wolnym ogniu, do momentu zgęstnienia. Ściągamy z garnek z palnika, przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do ostudzenia. Miękkie masło miksujemy i łyżka po łyżce dodajemy ostudzonego budyniu, ciągle miksując.
Dodatkowo:
- ok. 30 herbatników
- ok 150 g kajmaku
- garść posiekanych orzechów
- 3 łyżki powideł malinowych
Na ciasto kruche wykładamy połowę kremu. Przykrywamy herbatnikami. Wykładamy kajmak i obsypujemy orzechami. Znów przykrywamy herbatnikami, smarujemy dżemem i wykładamy resztę kremu. Na wierzch ostatnia warstwa herbatników i polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 125 ml śmietanki kremówki
Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia jej ze śmietanką. Wylewamy na ciasto i wstawiamy na min 3 godziny do lodówki
Smacznego!!!
Justyna
No Comments