Co prawda weekend już za nami ale jak zapraszam was na nasze weekendowe ciasto. Pyszności mega czekoladowe – tak by można je w skrócie opisać. Przepis podpatrzyłam na blogu SweetCakes. Wyszło mi strasznie dużo ciasta w porówniu z autorką pomimo że trzymałam się przepisu więc następnym razem zrobie go chyba z połowy skladników. Chociaż z drugiej strony nie jest to żadna przeszkoda ponieważ samo ciasto wychodzi pysznie wilgotne i mocno czekoladowe. Mozna je jeść bez żadnych dodatków ale w połączeniu z tą czekoladową truflą – to już po poprostu rewelacja 🙂
Składniki na blaszke 20×20 cm:
Ciasto:
– 1,5 szklanki mąki
– 1,5 szklanki cukru
– 0,5 szklanki kakao
– 2 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 3/4 szklanki maślanki
– 80 g roztopionego masła
– 3/4 szklanki kawy (płynu) – 2 łyżeczki kawy na szklankę
Trufla czekoladowa:
– 150 g czekolady
– 180 ml kremówki 36%
Masa śmietanowa:
– 100 ml kremówki 36%
– 3 łyżeczki cukru pudru
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sól łączymy dokładnie mieszając.Dodajemy jajka, maślankę i roztopione masło. Miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy kawę i jeszcze raz miksujemy. Masa będzie bardzo rzadka, ale taka właśnie ma być. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 50 min (pieczemy do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu kroimy ciasto w poprzek na pół. Mi urosła bardzo delikatna górka, więc ją ściełam i wykorzystałam okruchy do przyozdobienia ciasta.
Gdy ciasto jest ostudzone i przekrojone szykujemy truflę. W tym celu podgrzewamy kremówkę i do mocno ciepłej wrzucamy czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenie składników. Garnek z czekoladą wkładamy do lodówki i wyczekujemy momentu, gdy masa będzie już bardzo gęsta ale jeszcze nie zastygnięta. Wówczas miksujemy ją kilka minut tak aby zmieniła kolor na jaśniejszy. Wykładamy masę na ciasto, przykrywamy drugą częścią i wstawiamy do lodówki.
Pozostałą kremówką ubijamy wraz z cukrem i wykładamy na wierzch ciasta. Całość można przyozdobić, tak jak ja pozostałym ciastem lub np. podprażonymi migdałami.
Z blaszki wyszło 14 porcji. Jedna porcja to 350 kcal.
Smacznego!!!
59 komentarzy
~gin
17 marca 2014 at 12:47Mmm, wygląda bosko, musiało smakować bajecznie 🙂
~Kopalnia Smaku
18 marca 2014 at 11:20ciasto wygląda super! 🙂 a ja od siebie polecam bardzo smakowite muffinki bananowo-jabłkowe: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/105-100090-muffinki_bananowo_jablkowe.html
~aga
18 marca 2014 at 07:30Uuaaaa! Ale bomba! Rewanżuję się przepisem na trufle czekoladowe 😉
http://przepisytv.blogspot.com/2014/01/trufle-czekoladowe.html
Justyna
18 marca 2014 at 08:26Z chęcia skorzystam bo szukałam ostatnio dobrego przepisu na trufle:-)
~ssHaDee
18 marca 2014 at 10:33no właśnie ja również 🙂
~mama
18 marca 2014 at 08:33świetne przepisy:) dzięki
zobaczcie też moje mufinki czekoladowe
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/search?q=mufinki+czekoladowe&x=0&y=0
~mkr
18 marca 2014 at 07:39Pysznie wygląda, polecam Ci moje ciasto cappuccino kakaowo -kokosowe ,pozdrawiam
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/ciasto-cappuccino.html
~wuzetka
18 marca 2014 at 07:52mniam, ślinka cieknie, super CI wyszlo!
a może tak skusisz się na moją wuzetkę? 😛
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/01/wuzetka.html
pozdrawiam!
~kuchnia świata
18 marca 2014 at 07:55wszystko fajnie tylko kto będzie spalał kalorie jak się to zje ?
…żartowałam 😛 wygląda bosko i bajecznie aż trzeba samej zrobić 🙂
– – –
http://www.alestrona.net/348/jak_zrobic_w_domu_toffi.html
Justyna
18 marca 2014 at 08:27Najlepsze jest to, e to ciasto wcale nie jest aż tak mega kaloryczne na jakie wygląda:-)
Kuchnia Biegacza
18 marca 2014 at 14:05Ha! I właśnie dlatego zaczęłam biegać. Bo nie byłam w stanie przestać gotować 😉
http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/
~Gość
18 marca 2014 at 08:05Ciasto wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje.
Polecam też
http://inews.com.pl/WordPress3/fale-dunaju
~PrzekaskinaImpreze.pl
18 marca 2014 at 08:20Wygląda obłędnie 🙂
~Natta
18 marca 2014 at 09:39Przepysznie Twoje ciasto wygląda, pozdrawiam :*
~maja
18 marca 2014 at 09:53Wygląda rewelacyjnie – musi być pyszne. Ja polecam ciasto czekoladowo – kawowe: http://kuchniaidom.pl/czekoladowo-kawowe-ciasto-z-musem/
~Ania
18 marca 2014 at 10:03Mam pytanie odnośnie masła do ciasta. Napisałaś „- 80 ga roztopionego masła”, czyli ile? 80 g czy 80 dag?
Justyna
18 marca 2014 at 10:11Wkradł sie drobny błąd. Chodziło mi o 80 g. Pozdrawiam
~przepismamy
18 marca 2014 at 10:33Pysznosci, polecam tez ciasteczka truflowe:
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/ciasteczka-trufle.html
~Beata
18 marca 2014 at 10:54Dawniej zawsze miałam problem z figurą i zdrowiem po takich slodkościach. Nie mogłam znaleźć odpowiedniej diety. Próbowałam różnych sposobów. Aż wreszcie ktoś polecił coś rewelacyjnego!Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te kg, wiem tylko ze nie glodowalam i jadłam ulubione moje potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:) Chcesz się dowiedzieć więcej? zajrzyj
http://www.idealnafigura.com/gberes
~tss
18 marca 2014 at 11:02Ciekawy pomysł, dałabym jednak do ciasta mniej cukru. Masa OK. Polecę jeszcze Ganache – masę na krem, polewę trufle i pralinki – http://www.stachurska.eu/?p=15318 .
~tss
18 marca 2014 at 11:06Przy okazji polecę jeszcze babkę pomarańczową – http://www.stachurska.eu/?p=16103 , świeża 🙂
~bułka z chlebem
18 marca 2014 at 11:23Ale pycha, polecam też czekoladowy wulkan 🙂
~bułka z chlebem
18 marca 2014 at 11:42A to jest link do czekoladowego wulkanu 🙂
http://bulkazchlebem.pl/czekoladowy-wulkan
~Ala
18 marca 2014 at 11:48No super super. Doskonały sposób żeby troszkę przybyło w pasie:) polecam przepis na zdrowe i PYSZNE ciasnteczka http://gillianmckeith.pl/przepisy-gillian-mckeith/czekoladowe-ciasteczka-gillian-mckeith-cacao-fudge-brownies/
~Dary
18 marca 2014 at 21:19A mój pas jest obszerny :))
~mariola
18 marca 2014 at 11:51ale mi smaka zrobiłaś, wygląda wspaniale 🙂 zapraszam do siebie na MIlky Way: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/03/milky-way.html
~chillijemy
18 marca 2014 at 11:54Bombowo wyglada 🙂 I pewnie jest przepyszny 🙂
http://chillijemy.blogspot.com/
Justyna
18 marca 2014 at 13:01Zgadza sie: był przepyszny:)
~relax
18 marca 2014 at 13:14Czy ta kremowka to ma byc slodka smietana ?
prosze o odpowiedz 🙂 z gory dzekuje
Justyna
18 marca 2014 at 13:26Tak, to powinna być słodka śmietanka 36%. Pozdrawiam
~lubię słodkie
18 marca 2014 at 13:42Ciasto aż kusi, ale skoro piszesz „do ludzi” – popraw błąd: rzadko!
Justyna
18 marca 2014 at 14:08Masz rację – fatalny błąd. Już poprawiam. Dziękuję i pozdrawiam
~Małgorzata
18 marca 2014 at 15:01Na pewno zrobię, ale jaka kawa? Rozpuszczalna czy parzona?
Justyna
18 marca 2014 at 15:47Wybór należy do Ciebie:-) Zależy jaką wolisz:-)
~bunia
18 marca 2014 at 19:04Super apetycznie wygląda to ciasto, chętnie wypróbuję ten przepis 🙂 Pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com
~Kasiawa
18 marca 2014 at 20:05Wygląda przepysznie to czekoladowe cudo. Chętnie zjadłabym kawałeczek.
~domowacukierniaewy.blox.pl
18 marca 2014 at 21:45I wygląda rewelacyjnie, a jestem pewna, że smakuje jeszcze lepiej! Bardzo kuszące 🙂
~Kasia
19 marca 2014 at 10:09wygląda świetnie, moje jednak takie nie było, zakalec wyszedł. może to przez temperaturę pieczenia. ma być 170 z termoobiegiem?
Justyna
19 marca 2014 at 13:05U mnie bez termoobiegu. Mam piekarnik z grzałką u góry. W oryginale ciasto również wygląda jak lekki zakalec. Myślę że takie powinno być
~Weronika
19 marca 2014 at 10:39Te ciasto czekoladowe z truflą wygląda przepysznie! Poproszę o kawałeczek:)
~kokotka
19 marca 2014 at 13:57mam pytanko,jaka ma być czekolada,mleczna,gorzka,deserowa?z góry dziękuję za odpowiedź,bo chciałabym jak najszybciej wypróbować przepis
Justyna
19 marca 2014 at 14:03Ja używałam czekolady gorzkiej 70%. Pozdrawiam:-)
Kropka
19 marca 2014 at 17:36wygląda genialnie! Być może niedługo spróbuję 😉
~Jagoda
20 marca 2014 at 23:51Właśnie zrobiłam to ciasto 🙂 Wyszło mokre, nie za wysokie takie jak lubię 🙂 Dałam trochę mniej cukru a dorzuciłam słodkie wiśnie nasączone alkoholem na warstwę kremu 😉 Pychotka! Dzięki za przepis 🙂
Justyna
21 marca 2014 at 08:59Cieszę sie że wyszło:-) Mi za drugim razem ciasto też wyszło bardziej mokre. Pozdrawiam
~dana
26 marca 2014 at 20:36a,blaszka 20x20cm – taka mała?
Justyna
26 marca 2014 at 21:00Dokładnie taka mała:)
~dana
27 marca 2014 at 15:49przepraszam, ale coś mi nie pasuje.
Jak z takiej małej blaszki może wyjść 14 porcji ?
Justyna
27 marca 2014 at 22:22Kroiłam małe porcję ponieważ ciasto było bardzo sycące:-)
~Kasia
28 marca 2014 at 08:03Czy zamiast maślanki można użyć mleka?
Justyna
28 marca 2014 at 08:57Mleko będzie miało zbyt żadką konsystencję. Myślę że ewentualnie mozna zastąpić maślankę śmietaną
~loogo
29 marca 2014 at 16:44Ciasto wygląda przepysznie, ale niestety robiłam je dziś 2 raz i wyszedł mi mega zakalec 🙁
Justyna
29 marca 2014 at 19:32Zapewniam, że to nie był zakalec. To ciasto powinno właśnie wyglądem przypominać zakalec lub brownie:-)
~rozczarowana
27 kwietnia 2014 at 10:21Porażka !!!!
~maja
15 maja 2014 at 20:16Zrobilam to ciasto, wyszlo, wyszlo wspaniale, jest b. dobre ….. 🙂
Justyna
17 maja 2014 at 23:12Bardzo się cieszę i polecam się na przyszłość:-) Pozdrawiam
~Pan Deserek :)
16 maja 2014 at 11:06Wygląda Mega Kusząco 😉 Dzień bez czekolady to dzień stracony 😉
~Smaczniezdrowo
14 sierpnia 2014 at 15:12Wygląda bajecznie, bosko, wspaniale! Ja ostatnio również pokusiłam się zrobienie czekoladowego ciasta: http://smaczniezdrowo.pl/ciasto-czekoladowe-brownie/
I muszę przyznać, ze wyszło bardzo dobre 🙂
Ale Twoja propozycja z ta masą to obłęd. koniecznie muszę wypróbować 🙂
Justyna
14 sierpnia 2014 at 18:17Serdecznie polecam:-)