Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA KRUCHE I TARTY

Tarta z kremem cynamonowym i figami

tarta

Tarta z kremem cynamonowym i figami, a do tego wszystkiego jeszcze miód zamiast cukru. Istny festiwal smaków. Figi to nie są mi bardzo dobrze znane owoce. Nie do końca wiem jak się z nimi obchodzić. Na blogu jest zaledwie kilka przepisów z figami w roli głównej. Ale lubię ich smak. A po tym cieście coraz mocniej się do nich przekonuje. To co dla mnie najlepsze w tym cieście to krem cynamonowy z dodatkiem miodu. W zasadzie przepis na krem jest dość standardowy. Znajdziecie go u mnie w wielu przepisach, ale ten dodatek cynamonu i miodu naprawdę robi tu robotę. A ja uwielbiam cynamon i miód zresztą też. Jest to krem do którego na pewno będę wracać. Zwłaszcza w okresie jesiennym 🙂

Tarta z kremem cynamonowym, przepis na tortownicę o średnicy 23 cm:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki 
  • 120 g zimnego masła 
  • 60 g cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki zimnej wody 

W misce łączymy mąkę z cukrem pudrem i solą. Dodajemy pokrojone masło i zagniatamy ciasto aż składniki się połączą. Dodajemy najpierw łyżek zimnej wody i zagniatamy jednolite ciasto. Gdyby ciasto bylo za suche dodajemy drugą łyżkę. Gdy ciasto będzie miało gładka, jednolita konsystencje wałkujemy pomiędzy dwoma płatami folii spożywczej, a następnie przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy spod widelcem. Wstawiamy foremkę do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy foremkę. Pieczemy 2-3 minuty po czym zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 15 min (lub odrobine dłużej, do zezłocenia ). Spód odkładamy do ostudzenia. 

Krem cynamonowy:

  • 300 g mascarpone 
  • 150 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego 
  • cynamon w dowolnej ilości 
  • około 4-5 fig 

W misce umieszczamy mascarpone, śmietankę i cynamon. Miksujemy do momentu powstania gładkiego kremu. Dodajemy miodu i jeszcze raz miksujemy do momentu połączenia składników. Krem przekładamy na ciasto, wyrównujemy. Figi myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w ósemki. Układamy na cieście. Przed podaniem polewamy ciasto odrobiną miodu 

tarta z kremem cynamonowym
Tarta z kremem cynamonowym
tarta
Ciasto kruche z figami
ciasto kruche
Pyszna tarta z jeszcze lepszym kremem cynamonowym, figami i miodem
krem do ciasta
Cynamonowy krem do ciasta

Smacznego!!!

Justyna

PS. Przepis znalazłam na blogu „Moje Wypieki”

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

cztery × dwa =