Bez kategorii/ BEZY I CIASTA BEZOWE/ CIASTA I DESERY

Torcik bezowy z kremem jagodowym

Torcik bezowy?? Tak to to trochę nowość. Beza to u mnie zawsze znak zapytania. Raz wyjdzie, raz wysuszę za mocno, raz jest gumowata albo ż=źle ubije białka. Piekarnik tez ma tu znaczenie. W przemysłowym do którego mam dostęp nawet nie będę próbować . Ale jak się okazało elektryczny u brata całkiem niezłe ze mną współpracował. No i do tego krem z dodatkiem sproszkowanej, liofilizowanej czarnej porzeczki. Nie tylko wygląda pięknie ale tez pysznie smakował. Jednym słowem jestem dumna z tego torcika. Ps. Proszę mi nie pisać, ze beza jest odrobine za ciemna. Udajmy, ze nikt tego nie widzi 🙂

Torcik bezowy o średnicy 10-12 cm:

Beza:

  • 3 białka w temp pokojowej 
  • szczypta soli 
  • 150 g drobnego cukru
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej 

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy 2 okręgi. Białka ubijamy ze szczypta soli. Do ubitych łyżka po łyżce dodajemy cukier ciągle ubijając, aż masa będzie sztywna i lśniąca, zużyjemy cukier a jednocześnie rozcierając masę pomiędzy palcami nie będziemy go czuć. Dodajemy sok z cytryny i mąkę, krótko miksujemy. Przekładamy na okręgi i wstawiamy do piekarnika, jednocześnie od razu zmniejszając temperaturę do 100 stopni. Suszymy 2 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezy w środku do całkowitego wystudzeniu 

Krem:

  • 200 g serka mascarpone 
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • łyżeczka cukru pudru
  • czubata łyżeczka czarnej porzeczki, liofilizowanej, sproszkowanej 

Wszystko razem miksujemy do momentu powstania jednolitego kremu

Przekładamy 2/3 kremu na pierwszy bezowy blat, przykrywamy drugim i wykładamy resztę kremu. Ozdabiamy dowolnymi owocami 

torcik bezowy
Torcik bezowy
torcik bezowy
Torcik bezowy z kremem porzeczkowym
beza
Pyszne blaty bezowe przekładane kremem
krem porzeczkowy
Krem porzeczkowy w roli głównej
torcik bezowy
Słodko kwaskowaty deser

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

cztery + trzynaście =