Ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami to genialna alternatywa dla klasycznego brownie. Chociaż konsystencja obu jest do siebie bardzo zbliżona. W przypadku tego ciasta nie potrzebujemy miksera a wykonuje się je ekspresowo szybko. Ciasto jest bardzo intensywnie czekoladowe dlatego zalecam użycia gorzkiej czekolady, najlepiej min. 70% kakao. W środku jest wilgotne i jakby niedopieczone, dlatego przypomina brownie. Ciasto urośnie a po wyciągnięciu z piekarnika równo opadnie. Polecam z owocami lata. Dla fanów czekolady i czereśni przypominam ten najlepszy sernik truflowy z czereśniami.
Ciasto czekoladowe z mascarpone i truskawkami, przepis na tortownicę 20 cm:
Składniki:
- 3 jajka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 90 g cukru
- 250 g mascarpone
- 50 g mąki
- szczypta soli
- ok 200 g pokrojonych w kostkę truskawek
Wykonanie:
Do wykonania ciasta nie potrzebujesz miksera
Czekoladę roztapiamy i odstawiamy do lekkiego ochłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Jajka mieszamy dokładnie z cukrem. Najlepiej trzepaczką. Dodajemy mascarpone, mieszamy do momentu dokładnego połączenia składników (nie powinno być grudek). Dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i sól. Mieszamy dokładnie. W tym momencie polecam mieszać juz szpatułką ponieważ ciasto jest dość gęste. Przekładamy do foremki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy truskawkami i pieczemy 45 min w 180 stopniach. Kroimy po ostudzeniu. Ciasto ma być w środku wilgotne, typu brownie.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments