Ciasto czekoladowo agrestowe bez pieczenie powstało z chwilowego braku dostępu do piekarnika 🙂 . W związku z tym trzeba sobie jakoś radzić z tym co się ma. A ciasto bez pieczenia dokładnie odpowiada tej potrzebie. Składniki i wykonanie jest banalnie proste i szybkie. W moim przypadku mamy ciasto czekoladowo agrestowe, ale tak naprawdę możecie dowolnie łączyć smaki. Podstawa czekoladowa pozostanie niezmienna z powodu czekoladowych herbatników. Natomiast druga część będzie zależna od użytego przez was dżemu lub konfitur. Choć faktycznie lekko kwaskowate będą się tu sprawdzać najlepiej.
Składniki na ciasto bez pieczenia, na blaszkę 20×20 cm
Krem:
– 350 g serka mascarpone
– 350 ml śmietanki 30%
– 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
– 400 g kakaowych lub czekoladowych herbatników (na 4 warstwy)
– około 300 g powideł lub dżemu agrestowego
Wykonanie
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. I na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników. Śmietankę ubijamy w raz z cukrem pudrem na sztywno. Na końcu dodajemy mascarpone i miksujemy krótko na niewielkich obrotach tylko do momentu połączenia składników. Krem dzielimy mniej więcej na 4 równe części. Niestety udało mi się to raczej mniej niż więcej 🙂 i pierwszą część wykładamy na herbatniki. Następnie kolejna warstwa herbatników, pół powideł agrestowych i druga warstwa kremu. Dalej 3 warstwa herbatników i krem. Ostatnia warstwa herbatników, reszta powideł i reszta kremu. Ciasto wstawiamy na minimum 12 godzin do lodówki. U mnie najsmaczniejsze było po 24 godzinach. Przyozdobiłam je pokruszonymi ciastkami, które zostały.
Z foremki wykroiłam 12 dużych porcji
Smacznego!!!
Justyna
PS. Źródło przepisu blog Wypieki Beaty
2 komentarze
KONESSO
14 stycznia 2019 at 15:53Słodka czekolada i śmietanka w połączeniu z kwasowym agrestem to musi być coś wspaniałego! Koniecznie musimy spróbować Twojego przepisu 🙂
Justyna
16 stycznia 2019 at 12:39Polecam ponieważ wyszło pysznie 🙂