Ciasto krówka – urzekła mnie nie tylko nazwa ale i zdjęcia na blogu Ciastkarnia na kruchym spodzie gdzie podejrzałam przepis na ten wspaniały wypiek. W planach miałam zupełnie inne ciasto, ale pomyślałam, że to musi być mega pyszne i, że należy je zrobić jako pierwsze. I nie myliłam się. Nie tylko ja ale i wszyscy domownicy zgodnie stwierdzili że ciasto jest pyszne. Czekoladowy spód i masa twarogowa zmieszana z masą krówkową to doskonałe połączenie 🙂
Składniki na foremkę 24×24 cm:
Czekoladowe ciasto:
– 80 g masła
– 1/3 szklanki mleka
– 3/4 szklanki cukru
– 3 jajka – białka i żółtka osobno
– 1 łyżka kakao
– 60 g czekolady ( u mnie gorzkiej)
– 1 szklanka mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
Do garnuszka z grubym dnem dajemy masło, mleko i cukier. Podgrzewamy do połączenia składników. Następnie dodajemy żółtka, kakao i czekoladę. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do ostudzenia. W tym czasie ubijamy białka na sztywno i powoli dodajemy do przestudzonej masy. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 min w 180 stopniach
Masa serowo – krówkowa:
– 500 g twarogu ( u mnie sera na serniki)
– 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 jajka
– 2,5 łyżki śmietany 12%
– 1/2 szkalnki cukru pudru
– 1 cukier waniliowy
– duża puszka masy krówkowej (500 g ) – w zależności jakie lubimy proporcje
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na białą masę, ale niezbyt długo. Dodajemy ser, śmietanę i mąkę. Całość miksujemy do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części i jedną łączymy z masą krówkową. Na lekko przestudzone ciasto czekoladowe nakładamy „kleksami” masę twarogową i masę krówkową do momentu ich wyczerpania. Pieczemy 50 min w 170 stopniach.
Z mojej foremki wychodzi 14 porcji. Jedna to 340 kcal
Smacznego!!!
11 komentarzy
~jola8000
24 listopada 2013 at 13:15Super ciasto , muszę kiedyś wypróbować 🙂
~Klaudia- chochlikikuchenne
24 listopada 2013 at 14:05Muuu-si byc pyszne! 😀
Nazwa jest genialna 🙂
Justyna
24 listopada 2013 at 14:50Jest naprawde pyszne i dość słodkie 🙂 Polecam!!!
~Asia
6 lutego 2014 at 16:38Dziś zrobiłam to ciasto. Wyszło super! Zmieniłam tylko ilość cukru. Z zasady daję zawsze mniej niż jest w przepisach i tak zrobiłam również tym razem. Do ciasta dałam 1/2 szklanki, do masy ok. 1/3 szklanki i jest ok.
Justyna
6 lutego 2014 at 18:47Bardzo się cieszę że wyszło smaczne:-) Pozdrawiam
~Marta
12 marca 2014 at 19:30Czy to ciasto piecze sie dwa razy? Czy ciemny spod sie nie przypala, ciasto wyglada na ciekawe tylko co z tym pieczeniem?
Justyna
12 marca 2014 at 20:50Tak, ciasto pieczzemy dwa razy. Najpierw ciemny spód a potem górę. U mnie ciasto sie nie przypaliło ponieważ masa krówkowa jest wilgotna. Jeżeli masz obawy lub nie wiesz jaki będzie efekt w Twoim piekarniku, polecam skrócić czas pieczenia ciemnego ciasta do 20-25 min.
~gabi
12 marca 2014 at 22:56Musze zrobic! :O
Justyna
12 marca 2014 at 23:20Polecam:-)
~anetka85
4 kwietnia 2014 at 19:09Mam pytanie czy te żółtka trzeba ubic czy zaczepac tylko?I czy ta masa krówkowa się tylko wylewa ?Albo?
Justyna
4 kwietnia 2014 at 19:38W cieście białka ubijamy na sztywno a żółtka tylko wrzucamy i miskujemy z resztą składników. W masie serowej całe jajka miksujemy z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Masę krówkową sie poprostu wylewa:-)