Troszkę mnie tu ostatnio nie było. Moja doba się odrobinę skurczyła, ponieważ praca przy drewnie pochłania cały mój czas, ale postaram się to nadrobić 🙂 I dlatego dziś mam dla was coś ekspresowego, do przygotowania dosłownie w 15 minut. Potem co prawda musi posiedzieć trochę w lodówce, ale na tych 15 minutach wasza praca się kończy 🙂 Ciasto czekoladowe i to bez pieczenia. A sekret na to ciasto jest jeszcze prostszy: wystarczą herbatniki, budyń czekoladowy no i czekolada. Potrzeba jeszcze kilka innych składników, ale są to rzeczy które zawsze mamy w domu. Ciacho zrobiłam w małej foremce, ale wam polecam od razu przygotować w dużej 🙂
Składniki na ciasto na niedzielę szybkie i łatwe kwadratową foremkę 20×20 cm:
Masa czekoladowa:
– 750 ml mleka
– 2 opakowania budyniu czekoladowego (proszek)
– 50 g gorzkiej czekolady
– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (można pominąć)
– 3/4 szklanki cukru
– 1 jajko
– 120 g masła
– około 400 g herbatników maślanych (kakaowych, pełnoziarnistych lub jeszcze innych)
– do posypania: starta czekolada, czekoladowe kropelki, cukrowa posypka itp.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno układamy pierwszą warstwę herbatników. Do rondelka wlewamy 500 ml mleka, dodajemy cukier, kawę, czekoladę oraz masło. Podgrzewamy doprowadzając do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie w innej miseczce łączymy resztę mleka z jajkiem i budyniem czekoladowym (proszkiem) dokładnie mieszając. Gdy mleko na gazie zaczyna wrzeć wlewamy do niego mieszankę budyniową i całość podgrzewamy, aż do zgęstnienia.
1/3 jeszcze ciepłego budyniu przekładamy na herbatniki. Przykrywamy ją kolejną warstwą ciasteczek i znów wykładamy masę. Mamy 3 warstwy masy i 4 warstwy herbatników. Foremkę odstawiamy na bok do ostudzenia. Gdy jest już chłodna przykrywamy wierzchnią warstwę herbatników folią spożywczą i obciążamy je czymś delikatnie (dzięki temu się nie powyginają). Ja obciążyłam je metalową puszką po słodyczach. Po 3 godzinach w lodówce (lub dłużej) szykujemy polewę.
Polewa czekoladowa:
– 100 ml śmietanki kremówki 30%
– 100 g czekolady (zdecydowałam się na deserową)
Śmietankę podgrzewamy i do ciepłej (nie gorącej) wrzucamy czekoladę. Ciągle mieszając czekamy, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietanką. Wylewamy ją na wierzchnią warstwę herbatników, wyrównujemy i znów wstawiamy do lodówki. Im dłużej ciasto siedzi w lodówce tym bardziej herbatniki zmiękną. Przed podaniem posypujemy ciasto wiórkami lub czekoladą.
Smacznego!!!
Justyna
Źródło przepisu: blog ilovebake.pl
12 komentarzy
Karolina
21 października 2017 at 13:53Gdyby tak nie padało, to już byłabym w drodze do sklepu po składniki 🙂
Justyna
22 października 2017 at 07:46A może na chwile przestanie 🙂
Magdalena
21 października 2017 at 19:59Świetny przepis:)
Justyna
22 października 2017 at 07:46Dziękuję i polecam 🙂
Kasia
22 października 2017 at 11:29Moje smaki!
Ciasta bez pieczenia zawsze się sprawdzaja!
🙂
Justyna
22 października 2017 at 17:52Dokładnie tak, dlatego zawsze też są takie pyszne 🙂
Joanna
25 października 2017 at 14:15Uwielbiam ciasta bez pieczenia właśnie za to, że tak szybko można je zrobić 🙂
Justyna
25 października 2017 at 19:52Masz rację to ich największa zaleta 🙂
Natalia
16 lipca 2018 at 12:24Pyszne ciasto. Polecam
Justyna
16 lipca 2018 at 17:40Bardzo mnie to cieszy że smakowało 🙂 Pozdrawiam
Weronika
11 listopada 2019 at 20:47Bardzo pyszne ciasto. Zrobiłam je na swoje urodziny i tak mojej mamie smakowało że prosiła mnie bym jutro na jej imieniny zrobiła. Pozdrawiam 🙂
Justyna
12 listopada 2019 at 18:00Bardzo się cieszę i pozdrawiam serdecznie 🙂