Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA KRUCHE I TARTY/ CIASTA Z OWOCAMI

Ciasto orzechowe ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

Ciasto orzechowe ze śliwkami, czyli od razu widać, że zrobiło się bardziej jesiennie. Musicie koniecznie zrobić to ciasto ponieważ wychodzi genialne i nie kosztuje dużo pracy. Środek to oczywiście śliwki, dużo śliwek, oprószonych jedynie odrobiną cukru, mąki i dużą ilością cynamonu. A Spód i wierzch to w zasadzie ciasto kruche. Ale część mąki została zamieniona na mielone orzechy. Genialne połączenie

Ciasto orzechowe ze śliwkami, przepis na tortownicę 20-21 cm

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 60 g mielonych orzechów ( u mnie migdały)
  • 1 małe jajko
  • 120 g zimnego masła
  • 80 g cukru (polecam dać mniej)
  • ok. 250-300 g śliwek + łyżka cukru + cynamon do smaku

Wykonanie:

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę łączymy z orzechami i cukrem. Mieszamy. Dodajemy zimne masło i zagniatamy kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby się mocno kleiło dosypujemy po łyżce mąki. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połową wylepiamy dno foremki wraz z bokami do wysokości ok. 1,5-2 cm. Drugą połowę ciasta owijamy folią spożywczą i wraz z foremką wkładamy do lodówki na 30 min (lub krócej do zamrażarki). 

Śliwki kroimy na pół. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Śliwki układamy w foremce skórką do dołu. Można ułożyć dwie warstwy. Posypujemy je cukrem i cynamonem. Na wierzch wykładamy resztę ciasta. Odrywamy po małych kawałeczkach układając na śliwkach. Pieczemy 50-60 min w 180 stopniach. Jeśli po 35-40 min ciasto będzie mocno zarumienione, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni

ciasto orzechowe ze śliwkami
Ciasto orzechowe ze śliwkami
ciasto orzechowe ze śliwkami
Kruche ciasto orzechowe i śliwki
śliwki
Pyszne ciasto ze śliwkami
ciasto orzechowe
Kruche ciasto w orzechowej wersji ze śliwkami
proste ciasto ze śliwkami
Ciasto orzechowe ze śliwkami

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

16 + dziewiętnaście =