Ciasto orzechowe ze śliwkami, czyli od razu widać, że zrobiło się bardziej jesiennie. Musicie koniecznie zrobić to ciasto ponieważ wychodzi genialne i nie kosztuje dużo pracy. Środek to oczywiście śliwki, dużo śliwek, oprószonych jedynie odrobiną cukru, mąki i dużą ilością cynamonu. A Spód i wierzch to w zasadzie ciasto kruche. Ale część mąki została zamieniona na mielone orzechy. Genialne połączenie
Ciasto orzechowe ze śliwkami, przepis na tortownicę 20-21 cm
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 60 g mielonych orzechów ( u mnie migdały)
- 1 małe jajko
- 120 g zimnego masła
- 80 g cukru (polecam dać mniej)
- ok. 250-300 g śliwek + łyżka cukru + cynamon do smaku
Wykonanie:
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę łączymy z orzechami i cukrem. Mieszamy. Dodajemy zimne masło i zagniatamy kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Gdyby się mocno kleiło dosypujemy po łyżce mąki. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połową wylepiamy dno foremki wraz z bokami do wysokości ok. 1,5-2 cm. Drugą połowę ciasta owijamy folią spożywczą i wraz z foremką wkładamy do lodówki na 30 min (lub krócej do zamrażarki).
Śliwki kroimy na pół. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Śliwki układamy w foremce skórką do dołu. Można ułożyć dwie warstwy. Posypujemy je cukrem i cynamonem. Na wierzch wykładamy resztę ciasta. Odrywamy po małych kawałeczkach układając na śliwkach. Pieczemy 50-60 min w 180 stopniach. Jeśli po 35-40 min ciasto będzie mocno zarumienione, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni
No Comments