Ciasto z mascarpone i gruszkami to jedno z tych ciast, które robi się naprawdę szybko ale przy spełnieniu jednego warunku. Mianowicie składniki, a w tym przypadku jajka i serek, muszą mieć temperaturę pokojową. Wówczas unikniemy zakalca. Istotny jest tez czas miksowania jajek z cukrem. Masa musi być gęsta i jasna. Jak nic potrzeba na to od 10 do 15 minut. Dodatki do ciasta są dowolne. Zdecydowałam się na lukier i to był fajny pomysł. Mąż proponował polewę czekoladową ale myślę, że w tym przypadku zepsułaby smak ciasta. W momencie dodawania tego wpisu zdążyłam zrobić to ciasto po raz kolejny. Tym razem z jabłkami i oprószyłam je cukrem pudrem oraz cynamonem. Też świetny pomysł 🙂
Ciasto z mascarpone przepis na tortownicę 20cm (w nawiasie składniki na foremkę 20x20cm):
Składniki:
- 3 gruszki (3 lub 4 jabłka)
- 2 jajka (3)
- 0,5 szklanki cukru (można dać więcej, ja zostawiłam pół szklanki)
- 170 g macarpone (250g)
- 2 łyżki oleju (3)
- 1 szklanka mąki pszennej (1,4)
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (3)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (1,5)
WAŻNE!!! Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Gruszki kroimy w plasterki i kostkę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik nastawiamy na 170 stopni (grzałka góra dół). Jajka z cukrem ubijamy 10 do 15 minut na gęstą puszystą masę. Dorzucamy olej oraz mascarpone i krótko miksujemy, tylko do momentu połączenia składników. Dodajemy obie obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Masa będzie gęsta. Przekładamy ja do foremki, wyrównujemy i gęsto układamy gruszki, wciskając je w ciasto. Pieczemy około 45 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku
Z małej tortownicy wykroiłam 14 porcji. Jedna to 185 kcal
Smacznego!!!
Justyna
Źródło przepisu: blog Moje Wypieki
No Comments