Ciasto z orzechami pekan to pyszne i ekspresowe ciasto, które wykonasz w każdej chwili. Dodam, że w przepisie nie ma jajek. Bardzo ciekawy jest spód tego ciasta. Ponieważ ma składniki jak do ciasta kruchego, ale wykonuje się go jak ciasto ucierane. Według mnie dużo prościej i szybciej. Natomiast góra to po prostu orzechy zapiekane, podobnie jak w karmelu. Ciasto ma jedną wadę, która jednocześnie jest jego plusem (moim zdaniem oczywiście). Wychodzi dość słodkie. Jak dla mnie za słodkie. Pozytyw tego jest taki, że ciasto można pokroić na małe kawałki i starczy na więcej 😉 Dlatego postanowiłam zmniejszyć w przepisie ilość cukru i poniżej widzicie już ten przepis po zmianach. Gdyby ktoś bardzo lubił słodkie to dajcie do karmelu 0,5 szklanki cukru.
Ciasto z orzechami pekan, przepis na blaszkę 20×20 cm:
Ciasto krucho – ucierane:
- 120 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 czubata łyżka mąki
- szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Trwa to około 5 min. Dodajemy mąkę oraz sól. Miksujemy na niewielkich obrotach do momentu powstania kruszonki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przesypujemy kruszonkę i ugniatamy porządnie ręką. Pieczemy 15-20 min w 180 stopniach (do lekkiego zbrązowienia)
Masa orzechowa:
- ok. 200 g orzechów pekan
- 60 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 1,5 łyżki śmietanki 30%
Orzechy siekamy ale zostawiamy raczej większe kawałki. Masło, cukier, miód i śmietankę wrzucamy do garnka. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając i od razu ściągamy z gazu. Dodajemy orzechy. Mieszamy i przelewamy na ciasto (ciasto może być jeszcze ciepłe). Pieczemy kolejne 15 min w 180 stopniach. Porcje kroimy dopiero po jego wystygnięciu.
Smacznego !!!
Justyna
Ps. Przepis na ciasto pochodzi z bloga Moje Wypieki
No Comments