Już od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto ze słonecznikiem, ponieważ niedość że nigdy takiego nie robiłam, to jeszcze nigdy takiego nie jadłam. A słonecznik sam w sobie bardzo lubię. Urodziny taty były ku temu bardzo dobrą okazją, ponieważ ciasto może spokojnie zastąpić torcik. Ciasto jest bardzo smaczne: jasny biszopt dobrze współgra z kremem karmelowym i karmelizowanym słonecznikiem. Mam tylko jedno ale: ciacho wychodzi bardzo słodkie, więc polecam zmniejszć ilość cukru 🙂 Przepis znalazłam na blogu: Gotuj z cukiereczkiem, z jednym wyjątkiem: biszkopt został wykonany przez moją mamę z jej przepisu.
Składniki na blachę 35×25 cm:
Biszkopt:
– 4 jajka (białka i żółtka osobno)
– szklanka cukru + mały cukier waniliowy
– 1,5 szklanki mąki
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 8 łyżek oleju
– 8 łyżek wody
Białka ubijamy na sztywno. Na końcu dodajemy oba cukry i miksujemy do momentu, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Do piany dodajemy żółtek dalej miksujemy, dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy olej oraz wodę i jeszcze raz krótko mieszamy, do momentu połączenia składników. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy delikatnie bułką tartą. Pieczemy 40-50 min w 180 stopniach (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu kroimy ciasto w poprzek na pół.
Krem karmelowy:
– 400 g masła
– 2 duże puszki masy kajmakowej
Masło ucieramy na puch. Na końcu dodajemy kajmak i krótko miksujemy. Większą częścią masy przekładamy ciasto, delikatnie dociskając górny blat. Pozostałą masę wykładamy na wierzch, tak by słonecznik miał się do czego „przykleić”
Karmelizowany słonecznik:
– 600 g słonecznika
– 240 g masła
– 1 szklanka cukru pudru
– 2 cukry waniliowe
– 4 łyżki mleka
Do większego rondelka wrzucamy cukry, mleko i masło. Całość zagotowujemy. Dodajemy słonecznik i gotujemy jeszcze 2 minuty, mieszajac od czasu do czasu. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy słonecznik i pieczemy około 10 minut, obserwując by słonecznik się nie przypalił. Po ostudzniu kruszymy słonecznik na nasze ciasto . Ciacho najlepiej przechowywać w lodówce.
Z blaszki wyszło 35 sporych porcji. Jedna to 380 kcal.
Smacznego!!!
15 komentarzy
~Obżarciuch
3 grudnia 2014 at 07:43świetne ciacho, idealne na ten czas 🙂
ja ostatnio z karmelem robiłam ciasto orzechowe
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/11/ciasto-orzechowe.html
pozdrawiam serdecznie!
~Rondel
3 grudnia 2014 at 07:45bardzo zacnie wygląda, można kawałeczek do porannej kawki?
zapraszamy do nas na jesienne ciasta
http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasto+jesienne+przepisy
~przepismamy
3 grudnia 2014 at 08:01Polecam biszkopt z masą słonecznikową
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/04/biszkopt-z-masa-soneczkowa.html
~mkr
3 grudnia 2014 at 08:33Pysznie wygląda. Zapraszam na ciasto Cappuccino – pyszny kawowiec z kokosem
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/12/ciasto-cappuccino.html
poizdrawiam
~dobre-rady-pomoc
3 grudnia 2014 at 09:32Świetne ciacho !!! A jakie wydajne 🙂 38 porcji to coś dla mnie łakomczucha 🙂
Zapraszam na ciasto czekoladowo kokosowe:
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/11/ciasto-bounty.html
Justyna
3 grudnia 2014 at 19:10Tyle porcji bo to duża blacha:-)
~Kopalnia Smaku
3 grudnia 2014 at 09:34podzielam pogląd przedmówcy:) Od siebie polecam czekoladowe ciasto owsiane:
http://kopalniasmaku.pl/przepisy/167-100150-czekoladowe_ciasto_owsiane.html
Pozdrowienia!
~ewa
3 grudnia 2014 at 11:04bardzo ciekawy przepis. ciasto musi świetnie smakowac.
http://zdrowe-odchudzanie.blo.pl
~Ewcia
3 grudnia 2014 at 08:46Smacznie wygląda te ciasto. Lubię smak słonecznika w cieście szczególnie z karmelem. Zapraszam na wigilijne inspiracje http://ewa-gotuje.pl/potrawy-wigilijne-5-33.html
~Lista
3 grudnia 2014 at 09:11Pyszne ciasto. Polecam listę sprawdzonych potraw na Wigilię http://www.przepis-kulinarny.pl/bozenarodzenie-5-5.html
~bułka z chlebem
3 grudnia 2014 at 09:22Bardzo apetycznie wyglada to ciasto, chętnie zjem kawałek. Ja na delikatnym biszkopcie piekę ciasto niebieskie jabłuszko
http://bulkazchlebem.pl/ciasto-niebieskie-jabluszko
~mariola
3 grudnia 2014 at 10:26super pomysł, bardzo ciekawe połączenie składników i ładnie wygląda 🙂 zapraszam do mnie na ma Ciasto AMONIACZEK: http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/11/amoniaczek-teczowy.html
~anita
3 grudnia 2014 at 12:51ja slonecznik nie gotuje tylko praże na masle z cukrem,wtedy jes chrupiacy i zkarmelizowany
Justyna
3 grudnia 2014 at 19:09Też dobry pomysł, wpróbuję następnym razem:-)
~Anka
3 grudnia 2014 at 13:17Wspaniałe ciasto ze słonecznikiem, który nadaje super smaku. Piękne zdjęcie.
Zapraszam na http://www.przepis-kulinarny.pl/bozenarodzenie-5-5.html