Deser straciatella z chia i borówkami to kolejna propozycja z serii: szybki i prosty deser. W zasadzie to powinnam jeszcze zakwalifikować go do działu: zdrowy i sycący. No i prawie bez cukru. Muszę się przekonać do erytrolu lub np. syropu z agawy wtedy problem sam się rozwiąże. Ale to nie problem żeby po prostu zamienić składniki 🙂 Do deseru nie potrzeba wielu składników. Jest też prosty i szybki w wykonaniu. Jedyny czas jaki potrzebuje to ten w lodówce. W skład wchodzą ziarenka chia i one muszą chwilę odczekać żeby zdążyły napęcznieć. No i mąż nie może zarzucić mi, że w deserze nie ma czekolady 🙂
Deser straciatella z chia i borówkami przepis na 2 porcje:
Składniki:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki chia
- 2 kostki gorzkiej czekolady (posiekanej)
- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru (opcjonalnie)
- 2 podłużne biszkopty
- 200 g borówki amerykańskiej
Wykonanie:
Na dno szklanek lub pucharków do deserów kruszymy po sztuce biszkopta typu lady fingers (podłużne). Do miski przekładamy jogurt. Dosypujemy nasiona chia oraz posiekaną czekoladę i cukier puder. Wszystko razem dokładnie mieszamy i przekładamy do szklanek. 3/4 borówki blendujemy tak żeby powstał gęsty mus. Na krem jogurtowy wykładamy resztę borówek w całości i zalewamy je tymi zblendowanymi. Deser wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, tak żeby nasionka chia miały szansę napęcznieć.
Jedna porcja czyli w tym przypadku cała szklanka to ok 280 kcal.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments