Deser z jogurtem skyr i śliwkami to prosta i zdrowsza wariacja na temat deseru tiramisu. Ale za to wariacja bardzo luźna, ponieważ wspólnym mianownikiem są tylko biszkopty nasączone w kawie. Deser jest lekki i nie za słodki. A najlepsze są karmelizowane śliwki, które zwieńczają całość. Nie zabrakło też czekolady 🙂 Pierwszy raz nie dosładzałam też jogurtu cukrem tylko zdecydowałam się na erytrol. Zobaczymy czy się razem polubimy
Deser z jogurtem skyr i śliwkami przepis:
Składniki na 4 porcje/szklanki:
- 8 biszkoptów
- zaparzona i ostudzona kawa
- 500 g sera skyr
- 40 g czekolady gorzkiej
- łyżka posiekanych orzechów
- 1,5 łyżki erytrolu (opcjonalnie)
- ok. 8 śliwek + 2 łyżki cukru + cynamonu
Wykonanie:
Kawę zaparzamy i odstawiamy do ostudzenia. Śliwki kroimy w drobną kostkę, zasypujemy cukrem i cynamonem. Przekładamy na patelnię i podsmażamy aż cukier się rozpuści i zacznie lekko karamelizować, a śliwkę będą miękkie. Odkładamy do ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy i odkładamy do ostudzenia.
Po jednym biszkopcie maczamy w kawie i układamy na dnie pucharków. Połowę serka skyr (czyli 250 g) rozdzielamy do każdego pucharka. Do tej części sera można dodać erytrolu gdybyście potrzebowali więcej słodyczy. Posypujemy odrobiną orzeszków i układamy kolejną warstwę nasączanych w kawie biszkoptów. Roztopioną i chłodną czekoladę mieszamy energicznie z resztą sera skyr i przekładamy do pucharków. Jeżeli czekolada będzie zbyt ciepła a serek zbyt zimny składniki nie połączą się do aksamitnego kremu tylko stężeją niewielkie ilości czekolady tworząc coś w rodzaju kremu straciatella. Tak było u mnie. Nie planowałam tego ale finalnie wyszło super. Na wierzch układamy skaramelizowane śliwki. Przed podaniem deser schładzamy
Smacznego!!!
Justyna
No Comments