Ekspresowe ciasteczka? Chyba każdy ma taki awaryjny przepis, który można przygotować na szybko. U mnie to zaraz po babce jogurtowej zdecydowanie ciasteczka z dowolnymi owocami. Tu co prawda jest jeden warunek: trzeba mieć w domu ciasto francuskie. Ja akurat staram się, żeby to ciasto zawsze było, ponieważ oprócz słodkości ma ono również inne zastosowanie 🙂 A wracając do ciasteczek, być może je pamiętacie, ponieważ już kiedyś takie robiłam. Wtedy skorzystałam z owoców świdośliwy. Obie wersje przepyszne 🙂
Ekspresowe ciasteczka z jabłkami:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 4 łyżki prażonych jabłek (lub innych owoców przetworzonych lub surowych)
- kostka posiekanej czekolady lub gotowe kropelki czekoladowe, oczywiście można pominąć
- żółtko do posmarowania ciasteczek
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Na rozwiniętym cieście francuskim układamy jabłka (jakieś 2 cm od brzegu) i posypujemy je czekoladą. Przykrywamy je wolnym brzegiem ciasta. Szklanką wycinamy kształt przypominający pierożki. Następnie widelcem lub widelczykiem dokładnie przygniatamy wszystkie brzegi. Ciasteczka przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Pieczemy ok 15-20 minut.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
PS. Po wycięciu ciasteczek zostaje sporo ciasta francuskiego. Nie wyrzucajcie go tylko zagniećcie i rozwałkujcie pomiędzy kartkami do pieczenia i zróbcie kolejne ciasteczka. Mi wyszło około 12 dużych sztuk
Smacznego!!!
Justyna
No Comments