Krem czekoladowy z jogurtem i dowolnymi owocami to wyśmienity deser. W zasadzie jogurt możecie zamienić na cokolwiek. Mój miał być gęsty, ale okazało się że kupiłam raczej lejący. Nie wygląda to tak jak chciałam, ale najważniejsze, że w dalszym ciągu jest pysznie 🙂 Oczywiście zamiast jogurtu można użyć bitą śmietanę, mascarpone, skyr czy serek homogenizowany. Można też tą warstwę pominąć, chociaż uważam, że fajnie równoważy czekoladę. Owoce też mogą być tu dowolne. Deser wychodzi przepyszny. Oczywiście pod warunkiem, że lubicie czekoladę 🙂
Krem czekoladowy składniki na 8 porcji:
Krem czekoladowy:
- 150 g czekolady mlecznej
- 220 g czekolady gorzkiej
- 280 ml mleka
- 250 ml śmietanki kremówki
- 50 g cukru
- 4 żółtka
Czekoladę drobno siekamy id odkładamy do miski. W garnku zagotowujemy mleko ze śmietanką (proszę uważać, żeby nie spalić). W misce miksujemy żółtka z cukrem na jasny, puszysty krem (ok. 10 min.). Połowę mleka (gorącego) wlewamy do masy jajecznej, ciągle miksując. Gdy składniki dokładnie się połączą, przelewamy zmiksowaną masę jajeczno – mleczną do garnka w którym została reszta mleka. Podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając. Nie wolno masy zagotować ponieważ może się zważyć!!! (wskazówka na końcu wpisu). Masa odrobinę zgęstnieje. Gorącą masą zalewamy czekoladę i zostawiamy na 2-3 minuty, nic nie ruszając. Po tym czasie blendujemy masę czekoladową do momentu dokładnego połączenia się składników i pojawienia się w masie pęcherzyków powietrza. Przelewamy masę do pucharków lub szklanek i wstawiamy do lodówki.
Dodatkowo:
- 200 g gęstego jogurtu (skyra, serka itp)
- ewentualne słodzidło – użyłam odrobinę syropu z agawy
- odrobina dżemu (lub frużeliny)
- dowolne owoce
Jogurt lub inny krem przekładamy na krem czekoladowy (około łyżki na porcje) i przyozdabiamy dżemem oraz owocami.
PS. Przestrzegam was przed nie doprowadzeniem masy jajeczno mlecznej do wrzenia ponieważ sama się zagapiłam i niestety moja masa totalnie się zważyła i rozwarstwiła. Ale zaryzykowałam i na szczęście po długim i dokładnym zblendowaniu wszystko się idealnie rozpuściło. W masie nie czuć żadnych niepowodzeń 🙂
Smacznego!!!
Justyna
9 komentarzy
Krzysztof
21 czerwca 2022 at 10:53Czekolada sprawdza się w każdej postaci. Super przepis i szybki to są jego zalety. Tylko zawsze mam obawy o te jajka🤔 może jakoś można zastąpić lub masz jakiś sprawdzony sposób?
Justyna
21 czerwca 2022 at 11:04Można przygotować krem bez jajek: na bazie mascarpone lub bitej śmietany i czekolady oczywiście 🙂
Krzysztof
21 czerwca 2022 at 10:56Wygląda na łatwy do zrobienia.
Markan
25 czerwca 2022 at 21:23Wygląda cudownie 🙂
Idealny dodatek do kawy!!!
Justyna
26 czerwca 2022 at 08:44Oj tak pasuje do kawy idealnie 🙂
Wioleta
29 czerwca 2022 at 18:28Szybki i prosty krem czekoladowy
Justyna
1 lipca 2022 at 20:41Tak jest. Ekspresowy i naprawdę pyszny
Agencja Eventowa Wrocław
21 kwietnia 2023 at 12:23Idealne na przerwę kawową na eventach 🙂
Wypróbowane! 🙂 Goście zachwyceni za każdym razem 🙂
Justyna
24 kwietnia 2023 at 08:43Cieszę się, że smakuje 🙂