Jak wspomniałam w ostatnim wpisie, dziś mam dla was lody cytrynowe, którymi zajadaliśmy się do muffinek daktylowych. Swoją drogą cytryna i daktyle to rewelacyjne połączenie. Jest to chyba jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na lody, bez konieczności używania maszyny do lodów (której nie posiadam). Dodatkowym plusem jest możliwość zastąpnienia cytryny wieloma innymi smakami. Chociaż w upały cytryna wydaje sie najbardziej orzeźwiająca. Przepis podpatrzyłam na blogu Moje Wypieki.
Składniki na około 900 ml lodów:
– 250 ml śmietanki kremówki 36 %
– 1 łyżka cukru pudru
– 450 ml lemon curd cytrynowego (ok. 1,5 szklanki). Przepis na curd znajdziecie TUTAJ
Kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru pudru. Lemon curd przekładamy do większego naczynia i dodajemy do niego ubitą kremówkę. Całość delikatnie miksujemy, ale tylko do momentu połączenia składników (by śmietanka się nie zważyła). Powstałą masę przekładamy do niskiego naczynia, które można zamknąć (użyłam starego pojemnika po lodach) i wstawiamy do zamrażarnika na około 4-5 godzin. Gdyby lody przetrwały u was dłużej, należy je wyjąć z zamrażarki około 15 minut przed podaniem.
Jedna gałka lodów to około 120 kcal.
Smacznego!!!
5 komentarzy
~Malwinka
30 lipca 2014 at 13:33Już jakiś czas zabieram się za domowe lody i się zabrać nie mogę 🙂
Justyna
1 sierpnia 2014 at 08:26No to najwyższa pora, a czas teraz idealny:-)
~gin
1 sierpnia 2014 at 02:05Proste, pyszne, cudownie orzeźwiające… Niczego więcej nie trzeba 🙂
Justyna
1 sierpnia 2014 at 08:25Na lato idealne:-)
~domowacukierniaewy.blox.pl
1 sierpnia 2014 at 23:25Cytrynowe lody smakują wspaniale 🙂