Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA KRUCHE I TARTY/ INNE/ PRALINY, CIASTECZKA i MUFFINY

Rogaliki z masą orzechową

Rogaliki z masą orzechową mogą być spokojnie wypiekiem świątecznym, chociaż jak ktoś lubi orzechy to będą smakowały cały rok. Przepis na te rogaliki już na blogu jest tylko z innymi dodatkami. Skorzystałam z niego zamiast szukać nowych inspiracji, ponieważ jest to przepis sprawdzony. Robiłam już te rogaliki wielokrotnie i zawsze wychodzą idealne. Chociaż z masą orzechową szykowałam pierwszy raz. Wcześniej były to powidła. Zarówno w pierwszej jak i drugiej wersji wyszły znakomite. Natomiast masę orzechową wykorzystywałam do drożdżowej strucli. Posmakowała mi ona wtedy tak bardzo, że w zasadzie już szukałam sposobu do czego by ją jeszcze wykorzystać 🙂 Udało się znakomicie 🙂

Rogaliki z masą orzechową, przepis na 24 sztuki:

Ciasto półkruche:

  • czubata szklanka mąki pszennej
  • 140 g zimnego masła
  • czubata łyżka cukru pudru
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18%

Do mąki dodajemy cukru, a następnie posiekane w kawałki masło. Zagniatamy do momentu dokładnego połączenia składników. Dodajemy śmietanę i dokładnie zagniatamy, do momentu utworzenia jednolitego, elastycznego ciasta. W razie klejenia się ciasta dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na czas szykowania nadzienia. 

Nadzienie orzechowe:

  • 150 g dowolnych zmielonych orzechów
  • 60 g cukru
  • 60 ml śmietanki kremówki
  • cynamon (do smaku dowolna ilość)
  • 1 białko 

Orzechy łączymy z cukrem, cynamonem i śmietanką. Mieszamy widelcem do momentu połączenia składników. Białko ubijamy na sztywno i połowę ubitego białka dodajemy do masy orzechowej, delikatnie mieszając całość szpatułką. Resztę białka wykorzystamy do posmarowania rogalików z wierzchu

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy, żeby powstał okrąg (obojętnie o jakiej średnicy, im większy tym większe będą rogaliki), ważne by ciasto pozostało o grubości około 2 mm (czyli żeby się nie rwało). Okrąg kroimy na 4 części i każdy z powstałych trójkątów jeszcze na pół. Czyli mamy 8 trójkątów. Na każdym układamy po łyżeczce masy, delikatnie ją rozsmarowując i zwijamy rogalik zaczynając od podstawy trójkąta. Układamy na blaszce cienką końcówką pod spód (nie będą się rozklejać) i smarujemy pozostałym białkiem. Pieczemy około 15 min w 180 stopniach (rogaliki powinny się ładnie zarumienić). Wystudzone można oprószyć cukrem pudrem.

rogaliki z masą orzechową
Rogaliki z masą orzechową
sprawdzony przepis
Sprawdzony przepis na rogaliki
rogaliki
Półkruche rogaliki z masą orzechową
masa orzechowa
Pyszna masa orzechowa
rogaliki z masą orzechową
Rogaliki z masą orzechową
rogaliki z masą orzechową
Rogaliki z masą orzechową

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

4 komentarze

  • Reply
    Miłość
    8 grudnia 2022 at 23:34

    Idealne do porannej kawki 🙂

  • Reply
    Martyna
    15 grudnia 2022 at 14:52

    Pyszne orzechowe nadzienie. Uwielbiam rogaliki. 🙂

    • Reply
      Justyna
      15 grudnia 2022 at 21:41

      To tak jak ja 🙂 A te są naprawdę wyjątkowo pyszne

    Leave a Reply

    trzy + czternaście =