Rogaliki z masą orzechową mogą być spokojnie wypiekiem świątecznym, chociaż jak ktoś lubi orzechy to będą smakowały cały rok. Przepis na te rogaliki już na blogu jest tylko z innymi dodatkami. Skorzystałam z niego zamiast szukać nowych inspiracji, ponieważ jest to przepis sprawdzony. Robiłam już te rogaliki wielokrotnie i zawsze wychodzą idealne. Chociaż z masą orzechową szykowałam pierwszy raz. Wcześniej były to powidła. Zarówno w pierwszej jak i drugiej wersji wyszły znakomite. Natomiast masę orzechową wykorzystywałam do drożdżowej strucli. Posmakowała mi ona wtedy tak bardzo, że w zasadzie już szukałam sposobu do czego by ją jeszcze wykorzystać 🙂 Udało się znakomicie 🙂
Rogaliki z masą orzechową, przepis na 24 sztuki:
Ciasto półkruche:
- czubata szklanka mąki pszennej
- 140 g zimnego masła
- czubata łyżka cukru pudru
- 2 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
Do mąki dodajemy cukru, a następnie posiekane w kawałki masło. Zagniatamy do momentu dokładnego połączenia składników. Dodajemy śmietanę i dokładnie zagniatamy, do momentu utworzenia jednolitego, elastycznego ciasta. W razie klejenia się ciasta dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na czas szykowania nadzienia.
Nadzienie orzechowe:
- 150 g dowolnych zmielonych orzechów
- 60 g cukru
- 60 ml śmietanki kremówki
- cynamon (do smaku dowolna ilość)
- 1 białko
Orzechy łączymy z cukrem, cynamonem i śmietanką. Mieszamy widelcem do momentu połączenia składników. Białko ubijamy na sztywno i połowę ubitego białka dodajemy do masy orzechowej, delikatnie mieszając całość szpatułką. Resztę białka wykorzystamy do posmarowania rogalików z wierzchu
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, a blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy, żeby powstał okrąg (obojętnie o jakiej średnicy, im większy tym większe będą rogaliki), ważne by ciasto pozostało o grubości około 2 mm (czyli żeby się nie rwało). Okrąg kroimy na 4 części i każdy z powstałych trójkątów jeszcze na pół. Czyli mamy 8 trójkątów. Na każdym układamy po łyżeczce masy, delikatnie ją rozsmarowując i zwijamy rogalik zaczynając od podstawy trójkąta. Układamy na blaszce cienką końcówką pod spód (nie będą się rozklejać) i smarujemy pozostałym białkiem. Pieczemy około 15 min w 180 stopniach (rogaliki powinny się ładnie zarumienić). Wystudzone można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Justyna
4 komentarze
Miłość
8 grudnia 2022 at 23:34Idealne do porannej kawki 🙂
Justyna
15 grudnia 2022 at 21:41Zgadza się 🙂
Martyna
15 grudnia 2022 at 14:52Pyszne orzechowe nadzienie. Uwielbiam rogaliki. 🙂
Justyna
15 grudnia 2022 at 21:41To tak jak ja 🙂 A te są naprawdę wyjątkowo pyszne