Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ DROŻDŻOWE

Strucla z masą orzechową

ciasto drożdżowe

Strucla z masą orzechową to nic innego jak proste ciasto drożdżowe przełożone masą orzechową. Z jednej strony wielu osobom ten wypiek kojarzy się ze świętami. Dla mnie jest to ciasto na każdą okazję. Uwielbiam wypieki drożdżowe, a już zwłaszcza kiedy są one totalnie świeże. A do tego uwielbiam orzechy. I od zawsze marzyło mi się zrobić coś z tą masą. Wydawało mi się, że jest jej dość sporo, a nawet za dużo. A jednak zapomniałam, że ciasto drożdżowe podczas pieczenia też jeszcze zwiększa objętość. Więc spokojnie mogłoby być tej masy jeszcze więcej

Strucla z masą orzechową, przepis na jedną większą i jedną mniejszą keksówkę (lub dwie średnie)

Ciasto drożdżowe:

  • 380 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 60 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 65 g masła
  • szczypta soli

Masło rozpuszczamy. Mleko delikatnie podgrzewamy, tak żeby było lekko ciepłe. Do mleka kruszymy drożdże oraz łyżkę cukru (to jest nasz rozczyn), mieszamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10 min w ciepłe miejsce, żeby rozczyn „ruszył”. Podwoi lub potroi wówczas swoją objętość. Do miski wrzucamy mąkę, resztę cukru, jajka, żółtka, sól oraz gotowy już rozczyn. Miksujemy (najlepiej końcówkami z hakami) do momentu połączenia składników. Wówczas dodajemy rozpuszczone masło i znów miksujemy. Gdy ciasto będzie jednolite przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto podwoi objętość.

Po tym czasie wyrabiamy ciasto ręcznie. Gdyby było bardzo lepiące podsypujemy mąką. Wałkujemy na prostokąt (jeden bok powinien mieć długość naszej foremki). Mi prostokąt wyszedł na tyle duży, że podzieliłam ciasto na dwie foremki. Wykładamy nadzienie i zwijamy ciasto w rulon. Brzegi podwijamy pod spód i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nacinamy ciasto wzdłuż przez środek. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 10-15 min. Po tym czasie pieczemy ok 45-45 min w 190 stopniach.

Masa orzechowa:

  • 300 g zmielonych orzechów (użyłam orzechów włoskich)
  • 150 g cukru
  • 120 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 białko

Biało ubijamy na sztywno. Pozostałe składniki mieszamy dokładnie. Na końcu szpatułką dokładamy białko, delikatnie mieszając.

Ciasto najlepiej kroić po jego całkowitym wystudzeniu. Przed podaniem oprószamy ciasto cukrem pudrem

strucla z masą orzechową
Strucla z masą orzechową
ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe z masą orzechową
drożdżowe
Drożdżowy wypiek z pysznym nadzieniem
strucla z masą orzechową
Strucla z masą orzechową

Smacznego!!!

Justyna

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

6 + dziewiętnaście =