Sernik z powidłami z pigwy to sposób na ciekawe wykorzystanie właśnie tego przetworu, który dostałam w prezencie. Nigdy nie robiłam takich powideł, a okazuje się, że są pyszne. Zostało użyte do nich bardzo mało cukru, dzięki temu zachowały kwaskowaty, orzeźwiający posmak. Dlatego pomyślałam, że zamiast na kanapkę mogą się fajnie sprawdzić jako dodatek do czegoś słodkiego. Padło na sernik. Ale nie zaryzykowałam dodawania powideł do samego sera tylko jako wkładkę pomiędzy sernik a polewę czekoladową. Strzał w dziesiątkę, wyszło przepysznie
Sernik z powidłami z pigwy, składniki na tortownicę 19-20 cm:
Spód:
- 18 sztuk herbatników maślanych
- 40 g masła
- 40 g gorzkiej czekolady
Herbatniki blendujemy na piasek. Masło z czekoladą roztapiamy w garnuszku. Łączymy z herbatnikami, mieszając np. widelcem do momentu połączenia składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przesypujemy do niej masę ciasteczkową i dokładnie ugniatamy np. dnem szklanki podnosząc delikatnie brzegi. Foremkę wstawiamy do lodówki, żeby spód stężał.
Masa serowa:
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 150 g cukru drobnego
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Bardzo krótko miksujemy, tylko do momentu połączenia się składników i przelewamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Pieczemy 50 min w 170 stopniach. Chłodzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po schłodzeniu szykujemy dodatki
Dodatki:
- 4 łyżki gęstych powideł z pigwy (lub innych)
- 60 g czekolady gorzkiej
- 50 ml śmietanki 30%
Po ostudzeniu sernik bardzo delikatnie się zapadnie. W to miejsce przekładamy powidła, równomiernie rozsmarowując. Śmietankę podgrzewamy. Do ciepłej wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Przelewamy na powidła i wstawiamy sernik do lodówki.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments