Przerwa od słodkości zakończyła się zrezygnowaniem, jeszcze na jakiś czas, z czekolady. Ale już serniczek to zupełnie inna sprawa, przecież tam tyle twarogu i owoce, a do tego jeszcze polewa śmietanowa zamiast czekoladowej 🙂 Takiej słodkości nie można sobie odmówić 🙂 I tu muszę złożyć pokłon autorce przepisu, właścicielce bloga Pokochaj gotowanie ponieważ sernik jest naprawdę rewelacyjny. Bardzo fajnie współgra z kwaskowatymi śliwkami, a sok który puściły w trakcie pieczenia całkowicie wsiąkł w ciasto kruche 🙂 Polecam serdecznie!!!
Skladniki na foremkę o bokach 20×20 cm:
Ciasto kruche:
– 70 g zimnego masła
– 40 g cukru pudru
– płaska łyżka śmietany
– 125 g mąki
Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy pokrojone zimne masło i rozcieramy pomiędzy palcami jak na kruszonkę. Na końcu dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy na pół godziny do zamrażarki (lub dłużej do lodówki). Po tym czasie wałkujemy ciasto, przekładamy na spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 – 20 minut w 180 stopniach. Do momentu uzyskania złocistego koloru.
Masa serowa:
– 3 jajka
– 2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru
– 1 cukier waniliowy
– szczypta soli
– 500 g twarogu lub gęstego sera na serniki
– 150 g cukru
– 400 g śliwek węgierek (umytych i przekrojonych na pół – bez pestek)
Żółtka ucieramy z cukrami. Dodajemy ser i budyń, całość krótko miksując. Białka ubijamy wraz z solą na sztywno i dodajemy do masy delikatnie je mieszając szpatułką. Na kruchym spodzie układamy połówki śliwek (skórką do dołu) i zalewamy je masą serową. Pieczemy około 60 min w 180 stopniach.
Polewa śmietanowa:
– 250 ml śmietany 15% (w Polsce najlepiej kupić kwaśną śmietanę 18%)
– 3 łyżki cukru pudru
Śmietanę dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Gdy sernik jest gotowy, wyciągamy go z piekarnika, wylewamy masę śmietanową na wierzch i zapiekamy jeszcze około 10 minut.
Z foremki wyszło mi 12 porcji. Jedna to 340 kcal.
Smacznego!!!
25 komentarzy
~Obżarciuch
30 października 2014 at 15:48wow cóż za pomysł 🙂 sciagam przepis i biorę się do roboty 🙂
u mnie obecnie ciasto jabłkowo-gruszkowe
http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/10/kruche-ciasto-jabkowo-gruszkowe.html
pozdrawiam!
~mkr
30 października 2014 at 15:53Pycha, zapraszam na kremowe serniczek z brzoskwiniami,
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/03/najlepszy-sernik-na-swiecie.html
pozdrawiam
~Rondel
30 października 2014 at 15:54chyba każdy by teraz z chęcią zjadł taki sernik do kawki 😉
zapraszamy również na nasze propozycje ciast z węgierkami
http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasto+z+w%C4%99gierkami
~Ewcia
30 października 2014 at 20:45Jak zwykle pozytywnie zaskakujesz. Rewelacyjny sernik, zapraszam na moje propozycje http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
~dobre-rady-pomoc
30 października 2014 at 17:26Dużo nie muszę pisać bo Twoje przepis na ciasto są zawsze świetne i smakowite, na pewno wypróbuję przepis.
http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2014/02/ciasto-rafaello-kokosowe-na-krakersach.html
pozdrawiam 🙂
~klara
30 października 2014 at 17:54świetnie wyszły.
http://ocetjablkowy.blog.pl
~Karolina
30 października 2014 at 16:12Fajny zakalec.
Justyna
30 października 2014 at 20:34Faktycznie tak wygląda:-) ale to tylko ciasto nasiąknięte sokiem ze śliwek
~sweethaven
30 października 2014 at 16:33Fajny pomysł, jako fanka serników pewnie wypróbuję. Zdziwił mnie tylko brak jajek w cieście, ja zawsze kruche robię z żółtkami 🙂
Pozdrawiam!
http://mw-inspiracje.blogspot.com/
Justyna
30 października 2014 at 20:35Ciasto kruche zawsze można zrobić według własnego przepisu:-)
~bułka z chlebem
30 października 2014 at 17:03Pysznie wygląda ten sernik, do siebie zapraszam na mini serniczki 🙂
http://bulkazchlebem.pl/mini-serniczki
~Marek
30 października 2014 at 18:44Ciasto wygląda bardzo apetycznie, przepis też prosty więc chyba się skusimy na zrobienie poznajpolske.blogujacy.pl
Justyna
30 października 2014 at 20:37Serdecznie polecam:-)
~bogusia
30 października 2014 at 18:57jakiej wielkości foremka
Justyna
30 października 2014 at 20:37Foremka kwadratowa 20×20 cm
~mariola
30 października 2014 at 19:48mniam super pomysł ze śliweczkami 🙂 uwielbiam takie serniczki 🙂 zapraszam Cię na mus z DYNI 🙂 http://zakateksmakosza.blogspot.com/2014/10/mus-z-dyni.html
~Deser
30 października 2014 at 20:45Rewelacyjne ciasto. Pozdrawiam i zapraszam na http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
~Gość
30 października 2014 at 21:25Świetnie wygląda ten sernik.
Polecam też tartę
http://inews.com.pl/WordPress3/tarta-ze-sliwkami
~gin
30 października 2014 at 22:25Mmm, musiał być pyszny 🙂
Justyna
30 października 2014 at 22:43Zgadza się, był…bo szybko zniknął:-)
~jola8000
31 października 2014 at 16:11Wygląda pysznie, aż ślinka leci 🙂
http://ciastko-joli.blogspot.com
~domowacukierniaewy.blox.pl
31 października 2014 at 23:29Wygląda pysznie, świetny pomysł z tą śmietanową polewą 🙂
~Dorka
10 września 2015 at 14:10Nie rozumiem o co chodzi z ta śmietaną 15% – po pierwsze nigdy nie widziałam takiej w sklepie, a po drugie jeżeli poleje się sernik taką śmietaną to wszystko spłynie z ciasta na dno blaszki. bardzo proszę o wyjaśnienie.
Justyna
10 września 2015 at 15:42Witam, sernik przylega do boków blaszki więc śmietana nie spłynie na jej dno. A po kolejnych 10 minutach w piekarniku wręcz stężeje. A jeżeli chodzi o śmietanę to masz rację, taką kupiłam w Austrii, ale w Polsce używam zawsze kwaśnej śmietany 18%. Powinnam to poprawic. Pozdrawiam serdecznie
Sernik ze śliwkami na spodzie brownie - Relaxtime
3 listopada 2020 at 10:05[…] Lubię wszystkie części z osobna czyli zarówno sam sernik, jak i brownie jak i śliwki. Sernik ze śliwkami już kiedyś poczyniłam więc postanowiłam go zmodyfikować i dołożyć spód brownie. Udało […]