Ciasto kruche to ostatnio jedno z ulubionych ciast mojej Drugiej Połówki. Mówi, że wychodzi mi rewelacyjnie 🙂 Miły komplement. I chociaż nie planowałam tej tarty to wyszła naprawde przepysznie (zostało mi rabarbaru z poprzedniego ciasta). Dodałam do ciasta troszkę więcej cukru, ponieważ rabarbar był dość kwaśny i dzięki temu smaki bardzo fajnie sie wyważyły. Mało składników i szybkie wykonanie, a taki przepyszny efekt. Polecam serdecznie.
Składniki na 2 malutkie tortownice o średnicy 12 cm (lub jedna o średnicy 20cm):
– 0,5 szklanki mąki
– 50 g zimnego masła
– 1 żółtko
– 1/3 szklanki cukru pudru
– 1 cukier waniliowy
– 200 g rabarbaru + 50 g cukru.
Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy w drobną kostkę i zasypujemy cukrem. Mąkę łączymy z cukrami. Dodajemy pokrojone masło i zagniatamy pomiędzy palcami, aż składniki sie połączą. Na końcu dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto, aż będzie jednolite. Ciasto dzielimy na dwie części: jedną większą drugą mniejszą, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 20 minut do zamrażarki.
Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta dzielimy na dwa i wylepiamy nim foremki wraz z bokami (przy większej foremce ciasto wałkujemy). Na ciasto przekładamy rabarbarbar (bez soku, który puścił). Mniejszą częśćciasta wałkujemy i wycinamy paski, które układamy na rabarbarze w formie kratki. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 min. Ciasto powinno się ładnie zarumienić.
Z moich dwóch foremek wykroiłam 8 małych porcji. Jedna to około 140 kcal
Smacznego!!!
3 komentarze
~Marzena
2 czerwca 2015 at 21:37Pyszności 🙂
Natalia
22 listopada 2022 at 15:22Czy można użyć mrożonego rabarbaru? Czy wcześniej go rozmrozić? Jak go przygotować?
Justyna
23 listopada 2022 at 08:04Cześć. Jak najbardziej można użyć rabarbaru mrożonego. Należy go wówczas rozmrozić, a następnie podgrzać dodając łyżkę mąki ziemniaczanej. Żeby powstało coś na zasadzie kisielu. Dopiero wówczas wykładamy na ciasto kruche i pieczemy