Wegańskie czekoladki z figą to mój kolejny ukłon w stronę troszkę zdrowszych przekąsek. Przyznaję, że coraz bardziej mi się takie słodycze podobają. Dobrze się po nich czuję. Nie zrezygnuję z klasycznych słodkości ale takie czekoladki to naprawdę świetna alternatywa. Wypełnienie miało być w całości daktylowe. Niestety pomyliłam opakowania i zamiast daktyli kupiłam figi. Jak się okazuję, nie był to zły wybór. Batoniki wyszły bardzo smaczne i dość mocno sycące. Można by je przygotować w ekspresowym tempie gdyby zrezygnować z czekolady. Ale czekolada dodaje im tego „czegoś”, co sprawia, że wyglądają i smakują jak zwykłe czekoladki ze sklepu 🙂
Wegańskie czekoladki z figą, przepis na 16 sztuk:
- 40 g płatków owsianych (4 łyżki)
- 50 g orzechów (u mnie mix: włoskich, laskowych, nerkowców i migdałów)
- 1 czubata łyżka kakao gorzkiego
- 5 sztuk daktyli suszonych
- 5 sztuk fig suszonych
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- około 60 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Płatki owsiane blendujemy blenderem lub mikserem kielichowym na jak najmniejsze kawałeczki. To samo robimy z orzechami. Mielimy do konsystencji mąki. Zmielone płatki łączymy z orzechami i kakao. Daktyle i figi blendujemy do konsystencji „papki” i wraz z syropem z agawy dodajemy do reszty składników. Mieszamy ręką jednocześnie zagniatając składniki. Gdy się połączą formujemy z nich dowolne kształty i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy. Gdy się lekko ochłodzi ale nadal będzie płynna moczymy w niej każdą czekoladkę i znów schładzamy w lodówce.
Jedna czekoladka to przy podanych składnikach 82 kcal. Batonik bez czekolady to około 52 kcal.
Smacznego!!!
Justyna
No Comments