Zdrowe ciastka orzechowe z 3 składników to ekspresowy przepis na pyszną słodkość, którą dostałam od jednej z obserwatorek na Instagramie. Wykonanie jest bajecznie proste i naprawdę bardzo szybkie. Wliczając pieczenie, ciastka będą gotowe w 20 minut. Najdłużej zajmuje rolowanie w dłoniach kulek. A im mniejsze je chcemy tym więcej sztuk wychodzi :-). Oryginał był wykonany z migdałów. Ja akurat miałam tylko orzechy laskowe. Okazało się, że też pasują. Wymyśliłam, że następnym razem zrobię w każdym ciastku palcem lekkie wgłębienie. A po wystudzeniu, napełnię je czekoladą 🙂 Będzie genialnie 🙂
Zdrowe ciastka orzechowe z 3 składników, przepis na ok 16-17 sztuk:
Składniki:
- 200 g mielonych orzechów laskowych/migdałów
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu daktylowego
Wykonanie:
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni. Do mielonych orzechów dodajemy olej kokosowy i syrop daktylowy. Mieszamy widelcem dość dokładnie, tak aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły/oblepiły. Teraz myślę, że mogłam do ciastek dodać cynamonu, byłoby bardziej jesiennie 🙂 Gdy masa jest gotowa, nabieramy rękami niewielkie porcje i rolujemy z nich w dłoniach kulki. Układamy na blaszce. Nie potrzeba robić dużych odstępów ponieważ ciastka nie urosną. Im mniejsze kulki chcemy tym więcej ciastek wyjdzie i na odwrót 🙂 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 10-15 min. Ciastka powinny być dość dobrze zarumienione, ale nie spalone 🙂 Próbowałam jeszcze na ciepło i już były smaczne. Ale jednak najlepsze są po ostudzeniu.
Smacznego!!!
Justyna
PS. Przepis według profilu na Instagramie @agibmo
No Comments