Oj już od dłuższego czasu zabierałam sie za to ciasto i w końcu postanowiłam, że akurat ten weekend będzie idealny. Nie pytajcie dlaczego, tak poprostu 🙂 Bo na sernik czekoladowy zawsze jest dobra pora 🙂 Do sernika użyłam tylko gorzkiej czekolady ale pomimo tego wcale nie wyszedł mocno wytrawny, jak sie na początku spodziewałam. Smakowo rewelacyjnie skomponował sie z ciasteczkowym spodem i śmietankową polewą. Robiłam już sernik czekoladowy na serkach Philadelphia i jednak wersja na twarogu dużo bardziej nam smakowała 🙂 Generalnie uwielbiam serniki ale ten czekoladowy jest napewno do powtórzenia ponieważ był pyszny 🙂
Składniki na tortownicę 20 cm:
Pamiętajcie aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową (należy minimum 3 godziny wcześniej wyjąć je z lodówki)
Spód ciasteczkowy:
– 200 g herbatników w czekoladzie
– łyżka kakao
– 60 g roztopionego masła
Herbatniki rozkruszamy na drobne okruszki w blenderze lub przy użyciu wałka. Dodajemy kakao, a na końcu masło. Mieszamy dokładnie by ciasteczka zostały dokładnie oblepione masłem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Ciasteczka wysypujemy do tortownicy i ugniatamy (np.szklanką) tworząc wyższe boki – u mnie do połowy wysokości foremki. Blaszkę wkładamy do lodówki i szykujemy masę serową.
Masa serowa:
– 400 g półtłustego twarogu
– 200 g mascarpone
– 3 duże jajka
– 3/4 szklanki cukru pudru (polecam dać tylko pół szklanki – no chyba że ktoś uwielbia bardzo słodkie)
– 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
– 80 ml śmietanki kremówki
– 100 g czekolady gorzkiej min 70% kakao
– łyżka kakao
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w garnku z grubym dnem, pod koniec rozpuszczania dodajemy kakao i energicznie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia (nie może zastygnąć).Ser miksujemy wraz z cukrem, ale tylko żeby usunać ewentualne grudki. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę, czekoladę oraz śmietankę i jeszcze raz krótko miksujemy. Ciasto wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy: najpierw 15 min w 180 stopniach, następnie przykręcamy piekarnik do 120 stopni i pieczemy jeszcze około 70 -80 min (cały wierzch ma być ścięty).
Polewa śmietankowa:
– 250 ml śmietany 15%
– 3 łyżki cukru pudru
Śmietanę dokładnie miaszamy z cukrem pudrem. Gdy nasz sernik jest upieczony wyjmujemy go z piekarnika , wylewamy na niego polewę i pieczemy jeszcze 10 min. Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik około godziny przy otwartych drzwiczkach. Następnie wyjmujemy sernik i gdy całkowicie ostygnie wstawiamy go na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
Z foremki wyszło 12 porcji. Nie były duże gdyż jeden kawałek był bardzo syty. Jedna porcja to 450 kcal.
Smacznego!!!
12 komentarzy
~gin
21 lutego 2014 at 09:46Mmm, bosko wygląda… Za mną też czekoladowy sernik chodzi ostatnio 🙂
Justyna
21 lutego 2014 at 22:14No to najwyższa pora:-)
~Agnieszka
21 lutego 2014 at 14:53Wygląda znakomicie. Mam trochę sera w zamrażalce to zrobię na weekend 🙂
Justyna
21 lutego 2014 at 22:14Serdecznie polecam:-)
Sadeem
23 lutego 2014 at 16:45Wygląda przepysznie.
calmowa
24 lutego 2014 at 13:34Uwielbiam sernik czekoladowy:) Chętnie chodzę do ulubionej kawiarni po niego:)
~Obżarciuch
24 lutego 2014 at 14:38fantastycznie wygląda ten serniczek, kawałeczek bym zjadła:) a ja polecam klasyczny sernik z cytrynową nutką
http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/sernik.html
~candy (The taste of sweet)
25 lutego 2014 at 12:18Cudownie wygląda! Kocham czekoladowe serniki! 😀
~Tatiana
25 lutego 2014 at 20:24Wygląda wyjątkowo apetycznie. Wypróbuję przepis w najbliższą sobotę, pozdrawiam
Justyna
25 lutego 2014 at 21:23W takim razie daj znać jak smakowało:-)
~Monika
21 grudnia 2014 at 16:12Właśnie go robie obawiam sie ze dałam jednak za mało cukru :-/ po spróbowaniu ciasta było troche gorzkie i kwaśne przez ten ser pewnie no zobaczymy teraz sie piecze jak go spróbuje to dam znac 🙂 pozdrawiam
Justyna
22 grudnia 2014 at 12:40Trzymam kciuki, zeby było smaczne:-)