Bez kategorii/ DESERY

Tiramisu a’la rafaello

A może macie ochotę na deser? Ale nie taki zwyczajny tylko na deser o szczególnie pysznym smaku 🙂 Mam tu na myśli przysmak, który podobny jest do tiramisu, ale smakuje prawie jak rafaello. Ojej, mówię wam już dawno nie jadłam tak dobrego deseru, już sam krem na bazie żółtek wyszedł niesamowity: bardzo delikatny, puszysty i nie był taki tłusty, jak nie raz kremy na bazie mascarpone. Wszystko to przeplecione podprażonymi wiórkami kokosowymi, startą białą czekoladą i biszkoptami nasączonymi kawą. W oryginale biszkopty nasączone są mlekiem wymieszanym z likierem kokosowym, obawiałam się, że to połączenie może wywołać zbyt słodki i trochę mdły efekt, a kawa dodała całości fajnego orzeźwienia. Gdybyście się zdecydowali na wariant z likierem, dajcie znać jak smakował 🙂 Fakt jest jeden: deser wyszedł naprawdę bardzo pyszny. Według mojego męża zaszalałam z wiórkami i mogłoby ich być odrobinę mniej, ale poza tym zajadał, aż mu się uszy trzęsły, pomimo, że nie jest największym fanem kokosu 🙂

Składniki na 4 do 6 porcji – zrobiłam 4 porcje: 2 małe i 2 duże (lub też 2 normalne i 2 bardzo duże), składników wystarczyło by spokojnie na 6 małych (czyli normalnych) porcji:

– 80 g wiórek kokosowych

– 250 g mascarpone

– 2 żółtka

– 50 g białej czekolady

– 100 ml śmietanki kremówki

– 3 łyżki cukru pudru

– około 140 g podłużnych biszkoptów

– szklanka kawy

Kawę parzymy i odkładamy do ostudzenia. Czekoladę ścieramy na tarce z małymi oczkami. Wiórki kokosowe przekładamy na suchą patelnię i podprażamy, mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliły. Zdejmujemy je z patelni gdy będą lekko złociste.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Śmietankę ubijamy w osobnej misce. Do żółtek dodajemy mascarpone i miksujemy ale bardzo krótko i na wolnych obrotach, żeby masa nie zrobiła się zbyt płynna. Na końcu dodajemy bitą śmietanę i jeszcze raz krótko miksujemy. Przed „złożeniem” deseru można masę wstawić na chwilkę do lodówki – delikatnie stężeje. Na dnie pucharków układamy biszkopty namoczone w kawie (1-2 sekundy wystarczą). Następnie układamy 2 łyżki kremu, dalej wiórki i starta czekolada. Warstwy powtarzamy. W wierzchniej warstwie zamieniłam czekoladę z wiórkami, tak aby to wiórki były na wierzchu. Deser wkładamy na 2-3 godziny do lodówki. Krem stężeje, ale nadal będzie miękki i delikatny.

Jeżeli z podanych składników przygotujecie 6 deserów to jeden będzie miał około 500 kcal. Ale jeżeli zdecydujecie się, tak jak ja, na 4 porcje to lepiej nie pytajcie o kalorie 🙂

Pyszny deser z wiórkami kokosowymi i białą czekoladą

Pyszny deser z wiórkami kokosowymi i białą czekoladą

Kokos w roli głównej

Kokos w roli głównej

Tiramisu w nowej wersji smakowej

Tiramisu w nowej wersji smakowej

Szybki, smaczny deser deser

Szybki, smaczny deser deser

Tiramisu a'la rafaello

Tiramisu a’la rafaello

Smacznego!!!

Źródło wpisu: Sprawdzona kuchnia

You Might Also Like

6 komentarzy

  • Reply
    Magdalena
    16 października 2016 at 08:43

    bardzo smakowity deser:)

    • Reply
      Justyna
      17 października 2016 at 13:42

      Był naprawdę pyszny, więc serdecznie polecam. Pozdrawiam

  • Reply
    Wypieki Beaty
    16 października 2016 at 16:17

    Mniam, obawiam się, że wybrałabym tą wieeelką porcję 😉

    • Reply
      Justyna
      17 października 2016 at 13:42

      Była wielka ale nie była za słodka, więc po zjedzeniu pozostawał na twarzy tylko uśmiech 🙂

  • Reply
    Fryzjerka Niepołomice
    20 października 2016 at 22:13

    Oszalałam jak to zobaczyłam !!! aaaa…
    w ten weekend akcja pyszności 😀
    wielkie dzięki za przepis !! :)))

    P.S śmietanka kremówka konkretna czy obojętnie?

    • Reply
      Justyna
      21 października 2016 at 08:05

      Cześć Fryzjerko 🙂 już zazdroszczę Ci Twojego weekendu bo deser był pyszny 🙂 A jeżeli chodzi o śmietankę kremówkę to nie ma znaczenia jaka to będzie. Ja używam tych 36% Pozdrawiam serdecznie

    Leave a Reply

    19 + cztery =