Bez kategorii/ CIASTA I DESERY/ CIASTA KRUCHE I TARTY/ CIASTA Z OWOCAMI/ CZEKOLADOWE WYPIEKI

Tarta kakaowa z kremem z białej czekolady, poziomkami i kiwi

 

Dziś mam dla was przepis na tartę kakaową z kremem z białej czekolady i serka mascarpone oraz z poziomkami i kiwi. Spód jest innowacyjnym ciastem kruchym pochodzącym ze strony Kwestii Smaku. Innowacyjnym ponieważ nie przygotowuje się go jak typowe ciasto kruche. Masa z białej czekolady i serka mascarpone jest niesamowicie słodka, dlatego dodałam do niej soku z cytryny co zrównoważyło jej smak. Polecam wszystkim którzy nie lubią wkładać w ciasta zbyt wiele pracy, tą propozycje przygotowuje się naprawdę szybko 🙂

Składniki na tortownicę 25 cm:

CIASTO:

– 125 g masła

– 125 g cukru

– łyżeczka cukru waniliowego

– 1 jajko

– 3 łyżki kakao

– 200 g mąki

– ok 4 łyżki mleka

MASA:

– 400 g serka mascarpone (u mnie „Light”)

– 2,5 tabliczki białej czekolady (250g)

– sok z wyciśniętej cytryny

Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i cukrem waniliowym i miksować ok. 3 minuty. Dodać jajko, miksować ok. 2 min. Następnie dodać kakao i mąkę i miksować do połączenia składników. Gdy ciasto jest zbyt suche dodawać po łyżce mleka. Gdy składniki się połączą, zagnieść ciasto dłońmi owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki lub na 30 min do zamrażarki. Po tym czasie wyjąć ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować lub rozgnieść dłońmi i przenieść do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części uformować wałeczek, wyłożyć nim brzegi ciasta do wysokości 0,5 cm. Całość przygnieść dłońmi by wałeczek połączył się z dnem. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do nagrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika na 20 minut.

Po wystudzeniu ciasta szykujemy masę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i łączymy ją z serkiem mascarpone (powinien być w temperaturze pokojowej). Na koniec dodajemy sok z cytryny. Całość krótko miksujemy lub mieszamy łyżką. Masę wykładamy na ciasto. Całość przyozdabiamy wybranymi owocami i wstawiamy na godzinę do lodówki. Tarta ta wogóle powinna być w lodówce.

Z całości otrzymujemy 14 lub 16 porcji, w zależności od apetytu 🙂  Przy 14 porcjach 1 kawałek = 390 kcal.  Przy 16 porcjach 1 kawałek = 340 kcal

 

Smacznego!!!

You Might Also Like

7 komentarzy

  • Reply
    ~Inspirowane Smakiem
    4 lipca 2013 at 20:40

    poziomki. <3 jeszcze nigdzie nie spotkałam.

    • Reply
      Justyna
      5 lipca 2013 at 22:32

      W tych czasach jak się nie ma kilka poziomek w ogródku to chyba ciężko je kupić na targu, niestety

  • Reply
    tosia.antonina
    5 lipca 2013 at 15:29

    Uwielbiam kiwi 🙂 i nawet nie pomyślałam, żeby połączyć je z poziomkami 🙂
    Pozdrawiam 🙂

    • Reply
      Justyna
      5 lipca 2013 at 22:34

      Tosia to jest ciasto specjalnie dla Ciebie: nie da się go zepsuć:-) A spód możesz zastąpić pokruszonymi ciasteczkami zmieszanymi z masłem i wychodzi Ci ciasto bez pieczenia:-)

  • Reply
    ~gin
    5 lipca 2013 at 18:08

    Łał, z poziomkami wygląda wspaniale! Idealne letnie ciasto 🙂

  • Reply
    ~gugu
    2 stycznia 2014 at 13:51

    a jakiej wielkosci blacha?:)

    • Reply
      Justyna
      2 stycznia 2014 at 16:56

      To akurta jest tortownica 25 cm. Pozdrawiam

    Leave a Reply