Widziałam to ciasto na wielu blogach i zawsze wydawało mi się, że po prostu musi być trudne do wykonania. No bo jak zrobić niby te „poduszeczki”. Ale kiedy ostatnio przeczytałam przepis wraz ze sposobem wykonania, to śmiałam się sama z siebie 🙂 To ciasto jest naprawdę bardzo proste, a do tego bardzo szybkie w wykonaniu (z pieczeniem zajęło mi około 1 godziny), a dodatkowo wymaga od nas użycia tylko podstawowych składników, które najczęściej mamy w domu. Wiem, że każdy z nas ma inny piekarnik, ale ja piekłam według przepisu 40 minut i stwierdzam, że spokojnie mogło się piec 5 do 10 minut krócej, byłoby wówczas bardziej sprężyste i wilgotne w środku. Chociaż winą mogę obarczyć tu również piekarnik w którym piekłam, a który posiada tylko grzałkę od góry. Polecam obserwować ciasto już po 30 minutach. Moje było trochę za suche, więc zostało zakwalifikowane przez mojego męża do działu: „takie w sam raz do kawy” 🙂
PS. w związku z dużym zainteresowaniem ciastem zapraszam na wpis Ciasto poduszkowiec krok po kroku
Składniki na foremkę 20×20 cm, piekarnik z grzałką od góry:
Masa kakaowa:
– 2 jajka
– 80 g mąki
– 60 g cukru
– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 50 ml oleju (używam rzepakowego)
– 50 ml wody
– 2 czubate łyżki kakao
Jajka ubijmy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy olej oraz wodę i nadal miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy już tylko do połączenia składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto.
Masa serowa:
– 150 g sera ( z wiaderka lub serka kremowego, lub zmielonego twarogu)
– 0,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub śmietankowego)
– 40 g cukru
Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy do momentu ich połączenia. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego lub do zwykłego woreczka. Odcinamy w nim końcówkę i rysujemy naszą masą serową kratkę na masie kakaowej. Ja zrobiłam swoją odrobinę za grubą (zapomniałam, że podczas pieczenia masa delikatnie się rozleje). Ale jest to kwestia waszego upodobania. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach.
Kroiłam dość duże porcję, żeby kawałki ładnie wyglądały na zdjęciach, więc wyszło mi ich 8 sztuk (jeden to 240 kcal), ale spokojnie wykroicie z tej foremki 10 porcji (wówczas jedna to tylko 190 kcal).
Smacznego!!!
Źródło wpisu: blog Gotuję bo lubię
31 komentarzy
Krzysiek
27 października 2016 at 08:15Witam,
mam pytanie jakie kakao jest najlepsze według was do takich wypieków ???
Jestem zawsze zdegustowany kiedy stoje przed pułką w sklepie i nie wiem, które wziąć.
Testowałem kilka i mam swojego faworyta lecz jestem ciekawy waszego zdania….
Pozdrawiam Krzysztof
ivka73
28 października 2016 at 10:25Według mnie najlepsze kakao do wszelkiego rodzaju wypieków to Cacao Deco Morrenno Extra ciemne. Używam od lat i szczerze polecam. Pozdrawiam ivka73
Madzia
4 listopada 2016 at 11:27Witam serdecznie, czy może być do tego serek wiejski naturalny z Piątnicy? Bedzie dobry tego ciasta?
pozdrawiam
Justyna
4 listopada 2016 at 11:40Witam Pani Magdo, niestety serek wiejski się nie nadaje. Musi to być serek kremowy lub twarogowy. Ewentualnie ser na serniki lub mielony twaróg. Pozdrawiam serdecznie
Gosia
12 listopada 2016 at 20:47Hej.
Czy serek Philadelphia będzie dobry?
Justyna
12 listopada 2016 at 22:01Philadelphia też będzie dobry ale tylko naturalny:-) pozdrawiam
Zosia
12 listopada 2016 at 20:58Super przepis 🙂
Czy serek mascarpone będzie dobry?
Justyna
12 listopada 2016 at 22:00Tak będzie dobry
Pati
13 listopada 2016 at 15:23Jakiej wielkości jest blacha ?
Justyna
13 listopada 2016 at 15:43Mała blacha 20×20 cm
Pati
13 listopada 2016 at 17:00Dziękuje :)teraz też doczytałam jednak za bardzo roztrzepana jestem 😉
Justyna
13 listopada 2016 at 19:33Czasem się zdarza 🙂
Renata
13 listopada 2016 at 17:37Proszę mi powiedzieć 80 g to ile jest mniej więcej na szklanki?
Justyna
13 listopada 2016 at 19:30Pani Renato, dla mnie 80 g to połowa szklanki mąki. Tylko szklanka szklance nierówna, więc różnie to bywa 🙂 pozdrawiam
Renata
14 listopada 2016 at 15:56Dziękuję serdecznie ☺
Małgorzata
30 listopada 2016 at 06:28Piękne ale dalej nie wiem jak te poduszeczki powstają same??
Justyna
30 listopada 2016 at 08:29Pani Małgorzato, ja też długo nie wiedziałam:-) Dół to zwykłe ciasto kakaowe z proszkiem do pieczenia, a na wierzchu rysujemy kratkę z masy serowej. Podczas wyrastania ciasta kakaowe wyrasta do góry, ale ogranicza go masa serowa dlatego wyrasta tylko przez te dziurki które powstały w kratce 🙂 Udało mi się wyjaśnić? Pozdrawiam Justyna
Renata
15 stycznia 2017 at 20:26Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie i po upieczeniu ma połowę tego który na zdjęciu.
Justyna
16 stycznia 2017 at 08:16A z jakiej foremki korzystałaś??
Magda
17 lutego 2017 at 15:47Budyń ma być w proszku tak? Czy zrobić normalnie z połowy paczki? ?
Justyna
17 lutego 2017 at 20:28Tak jest: budyń ma być w proszku. Czyli sypiesz połowę paczki 🙂
Saba
18 lutego 2017 at 17:54Witam!Czy ciasto po upieczeniu nie trzeba obrócić na drugą stronę?Pytam,bo wszystko robiłam wg przepisu,ser w wiaderku,a wsiąkł w ciasto,został na samym dole…
Justyna
18 lutego 2017 at 20:03Witam, ciasta nie odwracamy. To ciekawe, że ser został na samym dole. Nie mam pojęcia co mogłoby być tego powodem. Może podeślij mi na maila zdjęcie, jak ciacho teraz wygląda.
Tomasz
20 sierpnia 2017 at 08:33Wyszło… acz nieco niższe niż na zdjęciu. Pytanie: pod pojęciem „jaka ubijamy” rozumiemy wrzucenie jajek i miksowanie czy też najpierw białka potem dodajemy żółtka?
Justyna
20 sierpnia 2017 at 09:57Cześć Tomasz, pod pojęciem „jajka ubijamy” miałam na myśli: wrzucenie całych jajek i miksowanie. Już kilka osób zgłosiło mi że, ciasto nie wychodzi takie jak na zdjęciach dlatego w niedalekiej przyszłości na pewno je powtórzę, żeby rozwiać wątpliwości. Pozdrawiam serdecznie
Madzia
24 stycznia 2018 at 21:33Dzięki! Ciekawy i nie aż taki trudny przepis. Polecam go dalej.
Justyna
25 stycznia 2018 at 07:25Cześć Madziu, dziekuje i polecam poniewaz ciacho wychodzi bardzo smaczne!!!
Grazyna
4 lutego 2018 at 18:57No i upiekłam właśnie. Nie udało się.dalam serek mascarpone.ciasto niskie,serek rozlał sie.eh.
Justyna
6 lutego 2018 at 07:57Przykro mi że nie wyszło. Widocznie serek był zbyt płynny. Pozdrawiam
Ania
2 lutego 2020 at 11:30Ciasto wyszło ładne, niestety nie wyrosło. Robiłam z podwójnej porcji, a blaszka tylko trochę większa, więc nie wiem co było nie tak. Oby było smaczne 🙂
Justyna
5 lutego 2020 at 09:52To ciasto wyrasta tylko odrobinę. Nie wiem jakby wyglądało gdyby dodać więcej proszku do pieczenia. Ale mam nadzieję ze smakowało 🙂