Widziałam to ciasto na wielu blogach i zawsze wydawało mi się, że po prostu musi być trudne do wykonania. No bo jak zrobić niby te „poduszeczki”. Ale kiedy ostatnio przeczytałam przepis wraz ze sposobem wykonania, to śmiałam się sama z siebie 🙂 To ciasto jest naprawdę bardzo proste, a do tego bardzo szybkie w wykonaniu (z pieczeniem zajęło mi około 1 godziny), a dodatkowo wymaga od nas użycia tylko podstawowych składników, które najczęściej mamy w domu. Wiem, że każdy z nas ma inny piekarnik, ale ja piekłam według przepisu 40 minut i stwierdzam, że spokojnie mogło się piec 5 do 10 minut krócej, byłoby wówczas bardziej sprężyste i wilgotne w środku. Chociaż winą mogę obarczyć tu również piekarnik w którym piekłam, a który posiada tylko grzałkę od góry. Polecam obserwować ciasto już po 30 minutach. Moje było trochę za suche, więc zostało zakwalifikowane przez mojego męża do działu: „takie w sam raz do kawy” 🙂

Składniki na foremkę 20×20 cm, piekarnik z grzałką od góry:

Masa kakaowa:

– 2 jajka

– 80 g mąki

– 60 g cukru

– 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 50 ml oleju (używam rzepakowego)

– 50 ml wody

– 2 czubate łyżki kakao

Jajka ubijmy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy olej oraz wodę i nadal miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy już tylko do połączenia składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto.

Masa serowa:

– 150 g sera ( z wiaderka lub serka kremowego, lub zmielonego twarogu)

– 0,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (lub śmietankowego)

– 40 g cukru

Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy do momentu ich połączenia. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego lub do zwykłego woreczka. Odcinamy w nim końcówkę i rysujemy naszą masą serową kratkę na masie kakaowej. Ja zrobiłam swoją odrobinę za grubą (zapomniałam, że podczas pieczenia masa delikatnie się rozleje). Ale jest to kwestia waszego upodobania. Pieczemy 30-40 minut w 180 stopniach.

Kroiłam dość duże porcję, żeby kawałki ładnie wyglądały na zdjęciach, więc wyszło mi ich 8 sztuk (jeden to 240 kcal), ale spokojnie wykroicie z tej foremki 10 porcji (wówczas jedna to tylko 190 kcal).

Ciasto black&white
Ciasto black&white
Troszkę mi te poduszeczki wyszły nierówne :-)
Troszkę mi te poduszeczki wyszły nierówne 🙂
Ciasto bardzo szybkie i bardzo łatwe
Ciasto bardzo szybkie i bardzo łatwe
Poduszkowiec - ciasto idealne na weekend
Poduszkowiec – ciasto idealne na weekend

Smacznego!!!

Źródło wpisu: blog Gotuję bo lubię

Zapisz

Zapisz

Zapisz