Sernik z owocami „chodził” za mną już od jakiegoś czasu. Taki klasyczny na kruchym cieście i kruchym ciastem posypany. Dość mocno mi wyrósł i miałam obawy, że koncertowo opadnie, ale dziwo, zachował wysokość. Do sernika wykorzystałam mix owoców, a mianowicie borówki i maliny. Ale owoce można wybrać oczywiście dowolne. Do ciasta użyłam serków kremowych ponieważ do takich miałam dostęp. Myślę, że owo wiele lepiej sprawdziłby się ser na serniki. Konsystencja wychodzi bardzo fajnie kremowa i idealnie współgra z lekko kwaskowatymi owocami. Ciasto kruche przygotowałam dzień wcześniej, dzięki czemu przygotowanie ciasta zajęła dosłownie 5 min. Serniczek pierwsza klasa.
Sernik z owocami, przepis na tortownicę o średnicy 20 cm:
Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- cukier waniliowy
Foremkę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i zagniatamy tak długo, aż się połączą w jednolitą masę. Formujemy wałek i dzielimy w stosunku: 2/3 do 1/3. 1/3 owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażarki. A większą część rozgniatamy palcami i przekładamy do foremki, wylepiając ciastem dokładnie całe dno.
Masa serowa:
- 100 g śmietany 18%
- 0,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- budyń śmietankowy lub waniliowy (40 g )
- 650 g sera na serniki
- około 200 g owoców
Wszystkie składniki na sernik powinniśmy wcześniej wyjąć z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Wszystkie wrzucamy do miski i miksujemy tylko do momentu połączenia się składników. Przelewamy na przygotowany spód. Na wierzchu układamy owoce. Wyciągamy resztę ciasta i ścieramy go na tarce na grubych oczkach. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach (piekarnik góra-dół).Po wyciągnięciu z piekarnika środek może być jeszcze leciutko „trzęsący”. Kroimy dopiero po dokładnym ostudzeniu.
Tak jak podałam w opisie, ciasto kruche przygotowałam sobie dzień wcześniej, dzięki czemu sernik robi się dużo szybciej. Całe ciasto to ok. 3000 kcal. Dzieląc je na 10 porcji, jedna będzie mieć 300 kcal.
Smacznego!!!
Justyna
Przepis według Ola Tatka
2 komentarze
Małgorzata
27 czerwca 2022 at 21:19Idealne ciasto na każdą okazję, bardzo polecam !
Justyna
28 czerwca 2022 at 07:12Bardzo dziękuję 🙂